IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на вътрешния министър изненада парламента*

Цветанов призова да не се приема оставката на Вучков, според БСП напускането му издава нестабилността на кабинета

12:24 | 04.03.15 г.
Оставката на вътрешния министър изненада парламента*

Оставката на вътрешния министър изненада депутатите в Народното събрание. От опозицията обаче веднага коментираха, че напускането на Вучков е показателно за нестабилността на управлението. След вестта за напускането на Вучков в парламента пристигна вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя обаче не коментира ситуацията пред медиите.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че е изненадан от оставката Веселин Вучков. "Според мен оставката не трябва да бъде приемана", каза той в кулоарите на парламента минути след като новината за оттеглянето на Вучков се разпространи в Народното събрание.

Цветанов призна, че не е запознат с мотивите на вътрешния министър. Самият Вучков му беше заместник, докато сегашният председател на Парламентарната група на ГЕРБ ръководеше МВР в първия кабинет на Бойко Борисов.

Въпреки че обясни, че е изненадан, Цветанов допълни, че всеки един министър е с оставка в джоба си.

Според БСП оставката на вътрешния министър Веселин Вучков говори за нестабилност на правителството. Говорителят на левицата Атанас Мерджанов настоя, че фактът, че един от силовите министри подава оставка в един толкова важен момент за страната, говори за нестабилност.

„Миналата седмица правителството висеше заради дълга, това също говори за нерешими проблеми в управляващата коалиция“, припомни той заплахата на премиера Бойко Борисов, че ако парламентът не одобри ратификацията на договора на правителството с четири банки за заем от 16 милиарда лева, ще подаде оставка.

За лидера на ДПС Лютви Местан оставката на МВР шефа Веселин Вучков е вътрешен проблем на кабинета. „Право на министъра е да си подаде оставката и е право на премиера да я приеме или да не я приеме“, заяви той.

Местан отказа да коментира дали Лазаров трябва да запази поста си, както и да каже според него дали оставката на Вучков е сигнал за нестабилност на правителството с аргумента, че не знае мотивите на силовия министър.

„По тези теми трябва да се се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене“, лаконично каза той.

Съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отказаха коментар по темета, защото не са запознати с мотивите на Вучков. Каракачанов само допусна, че вероятно причината са промените в Закона за МВР, според които главният секретар ще се назначава от президента по предложение на МС, и искането на Вучков за смяна на Лазаров.

Един от лидерите на Реформаторския блок - Радан Кънев, обяви, че е останал с впечатление, че няма окончателно решение за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Реформаторите са планирани среща с Вучков.

„Моето впечатление е, че няма окончателно решение по този въпрос и има възможност за още разговори“, каза Кънев. Той участва в среща между лидерите на партиите в мнозинството и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, провокирана от оставката.

Кънев обясни, че днес предстоят още разговори. Той обаче не уточни кога и къде ще бъдат те.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че вътрешният министър е подал оставка по време на заседанието на Министерския съвет, а премиерът Бойко Борисов я е приел. 

Мотивите, с които вътрешният министър Веселин Вучков е подал оставката си, са лични. Това обяви силовият вицепремиер в кабинета Меглена Кунева пред депутатите по време на редовния блиц контрол.

"Мотивите са лични, има такива случаи, в които човек просто трябва да вземе своето решение, и не аз трябва да ги коментирам. Това, което мога да коментирам, е, че няма да се усети никакви сътресения в сектор „Сигурност“, партиите, които подкрепят мнозинството, ще проведат своя разговор и ще намерят решение за това, че министърът е поел своя личен път“, заяви тя.

По думите й работата с Вучков е била ползотворна. "Ще се постарая да няма пропуск и луфт във вътрешната политика, особено за Шенген и по въпроса за бежанския поток“, увери вицепремиерът.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

* Допълнена към 12.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още