IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи нови санкции срещу Русия при нарушаване на примирието

Мисията на ОССЕ е най-ефективната подкрепа от страна на ЕС за спазване на споразумението за мир в Източна Украйна, според външните министри на държавите от ЕС

12:42 | 07.03.15 г. 9
България ще подкрепи нови санкции срещу Русия при нарушаване на примирието

България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Руската федерация нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна, заяви външният министър Даниел Митов в изказването си на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз (ЕС) в Рига.

Около тази позиция се обединиха и останалите външни министри на страните-членки, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирано от телевизия Bulgaria on Air.

Министърът Митов участва в неформалната среща на външните министри на ЕС, която се проведe на 6-7 март в Рига в рамките на латвийското председателство на Съюза. Акценти в дискусиите бяха кризата в Украйна и отношенията на ЕС с Русия, усложнената обстановка и усилията за постигане на национално съгласие в Либия, подготовката на срещата на върха по Източно партньорство в Рига през май тази година, прегледът на Европейската политика за съседство и актуализацията на Европейската стратегия за сигурност.

Първите дипломати на 28-те държави от ЕС направиха преглед на изпълнението на споразумението от Минск и се обединиха около мнението, че в краткосрочен план най-ефективната подкрепа от страна на ЕС за неговото спазване минава през съдействие за специалната наблюдателна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), която наблюдава спазването на примирието и изтеглянето на въоръженията от Източна Украйна.

Външните министри обсъдиха възможността мисията на ОССЕ да бъде подпомогната чрез усилване на нейния капацитет и численост.

Наред с усилията за пълно прилагане на споразуменията от Минск и установяването на механизъм за контрол на изпълнението, ЕС трябва да увеличи подкрепата си по линия на политическите и икономическите реформи и демократизацията на Украйна, заяви още българският външен министър.

ЕС следва да остане безусловно единен в позициите и действията си по отношение на политиката си и партньорските отношения със страните от Източното партньорство, беше потвърдено в хода да дискусиите. Те са основани на ценностен модел и взаимност в ангажимента, в името на подкрепа и съдействие с конкретни и полезни инструменти за независимия европейски избор на страните-партньори.

Външните министри направиха преглед на Европейската политика за съседство. Министър Даниел Митов заяви българската позиция за необходимостта от по-ефективна, видима и ориентирана към резултати политика.

„Балансът между източното и южното направление е важен, с връщане към ресурсното обезпечаване от инструментите на ЕС на изток. Необходимо е Европейският съюз да обърне повече внимание към региона на Черно море” , подчерта той. По думите му засилено внимание заслужават нови аспекти от взаимен интерес със съседите като енергийна сигурност, институционална реформа, миграция, мобилност и борба с тероризма.

По отношение на актуализацията на Европейската стратегия за сигурност външните министри на 28-те бяха единни, че в променящата се геостратегическа среда ЕС следва да е проактивен. България е за постепенно и прагматично актуализиране на ЕСС, която да отговаря навременно и адекватно на динамичните променящите се предизвикателства, в сътрудничество със стратегическите партньори. От ключово значение за ЕС е амбицията да бъде обезпечена със съответните ресурси и да имаме ясна приоритизация на усилията.

Страните-кандидати за членство в ЕС се присъединиха към колегите си за съвместно обсъждане на предизвикателствата в съседните региони.

Още новини четете на сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Еми 1% малко ли е? Ти колко мислиш, че има Надка ДиплУматка? За нея Немцов си е направо политически Колос! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Слушахте ли по БТВ преди ибяд Надежда Михайлова Нейнски?И като си помисля, колко народ излъга СДС на времето и като им виждам днес истинските лица!!!Казват и на Нейнски, че Немцов има 1% поддръжка партията му в Русия, тя го нарича велик опозиционер!Той е бил по зле и от Сидеров!Тия хора наистина ни мислят, че сме ***!И ще им излезе през носа, без да ги докосва никой физически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Парламент за евреите в Европа! Той ще е в Брюксел; инициативата е на българския евродепутат Антония Първанова" http://btvnovinite.bg/video/video/news/parlament-za-evreite-v-evropa.htmlНяма лошо да имат такъв парламент. Хубаво би било и българите да имаме такъв. Проблема идва от там че тези хора са в очеваден конфликт на интереси бидейки и в "нашите" правителства. Чии интереси защитават? Знаково е и седалището им. Европейския парламент. Знаково изречение в клипа е и "неговите функции ще са СХОДНИ с тези на съвета на Европа" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Този *** министър който получава заплатата си от Националният институт за демокрация на САЩ е по добре да мълчи отколкото да зловони по адрес на Русия ! Цялото ни черноморие е настръхнало от проамериканската политика на тоя *** и на мутрите Бойко и Плевньо! Ако и тази година година останем без търисти заради тези мухльовци май ще е по добре да се отделим източна България тази българия на която прислугва на америка ! И тук май ще има Нова България заради такива платени министри от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Той НАШ министър ли е или само ползва държавата ни ? Мисля, че отговора на този въпрос би изяснил много от будещите недоумение негови постъпки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
А това че Украйна , поне за сега , не показва намерение да спазва съглашенията от Минск интересно защо не притеснява министър Митов! Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
цитат: "Предстои въоръжен сблъсък в Украйна, в който България ще бъде пряко замесена. Затова се правят законодателни промени, за да бъде всичко "легитимно", заяви Боян Чуков, бивш съветник по националната сигурност на правителството през 2008-2009 г.Високопоставените гости, които идват у нас, създават втори властови център, който дублира официалната власт, допълни експертът.Прочети цялата статия тук: Предстои въоръжен сблъсък в Украйна, България ще бъде пряко замесена!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
А възможно ли е да не подкрепи след като правителството се управлява от чуждите посолства, известно кои, в София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още