IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2 млн. лв. събра „Българската Коледа“ от ноември до март

Инициативата е привлякла над 25 млн. лева от създаването си, дарения могат да се правят през цялата година

12:37 | 09.03.15 г.
Близо 2 млн. лв. събра „Българската Коледа“ от ноември до март

Общо 1 964 800 лв. са събраните до момента средства в дванадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под патронажа на държавния глава. Резултатите от тазгодишната кампания, която е под мотото "Да помогнем на децата с вродени заболявания", бяха отчетени на "Дондуков" 2, съобщи БТА.

От 1 ноември 2014 г. до 6 март тази година направените дарения по банков път са 1 336 500 лв., а 628 300 лв. са събрани от SMS-и на стойност 1 лв. до мобилните оператори.

Даренията за "Българската Коледа" могат да се правят през цялата година.

До 6 март в Администрацията на президента са постъпили 390 заявления за подпомагане на деца. Около 73 процента от тях са молби за рехабилитация, а близо 12 на сто – за медикаментозна терапия. Постъпили са заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения от цялата страна - десет от тях са университетски болници, а останалите - многопрофилни болници за активно лечение.

Над 350 са фирмите и организациите, които са направили дарения, индивидуалните дарители са над 2000, над 70 училища са се включили в подкрепа на кампанията тази година, посочи началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева.

На първото си заседание за годината на 23 февруари Експертният съвет към "Българската Коледа" е обобщил получените заявления и е решил да бъдат подпомогнати с общо 34 600 лв. 42 деца, страдащи от различни вродени заболявания и нуждаещи се от рехабилитация.

Целта на "Българската Коледа" е да помогне със средства за лечение, медикаментозна терапия и рехабилитация децата с най-често срещаните вродени заболявания - със сърдечни малформации, метаболитни нарушения, вродени заболявания на дихателната система, на нервната система.

Над 25 милиона лева са събраните средства от "Българската Коледа" от нейното създаване до сега. Инициативата е помогнала с общо 6,5 млн. лв. на 2433 деца, а с останалите средства е закупена медицинска апаратура за 200 детски клиники в цялата страна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още