IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели оспорват размера на минималната работна заплата

БСК, АИКБ и БТПП настояват да бъде отменено решението за повишение на минималното възнаграждение през 2015 г.

14:38 | 12.03.15 г. 7
Работодатели оспорват размера на минималната работна заплата

Три работадателски организации оспорват постановлението на Министерски съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната за 2015 година. Това става ясно от съобщение на сайта на Българската стопанска камара (БСК), където е публикувана жалба до Върховния административен съд.

В съобщението се казва, че БСК, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявяват против постановление 419/2014 на Министерския съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната (обнародвано в ДВ 105/2014).

Бизнес организациите оспорват изцяло постановлението  като незаконосъобразно. Според позицията им има съществено нарушение на административнопроизводствените правила. 

С постановлението са определени  нови размери на минималната  работна  заплата за страната - 360 лв. от 1 януари 2015 година и 380 лв. от 1 юли 2015 г.  Определени са размери на минималната часова работна заплата и са уточнени  източниците за осигуряване на необходимите средства за увеличението. Постановлението не е обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) преди приемането му, пише в жалбата.

Там се припомня, че според Кодекса на труда (КТ) държавата регулира трудовите и осигурителните отношения след консултации с представителите на работниците и на работодателите, а тристранката е органът, който осъществява сътрудничеството и консултациите.

В съобщението се допълва, че НСТС не е свикван с дневен ред, включващ определяне на нов размер на минималната работна заплата и проектът за постановлението не е обсъден  на заседание на тристранката преди приемането му. Затова според работодателите са нарушени чл. 3 ал. 2 от КТ и процедурата за взимане на решения, установена в Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество.

„Задължителността на процедурата по чл. 3 ал. 2 от КТ относно минималния размер на работна заплата означава да се проведат консултации с представителните работодателски и синдикални организации по подготвения конкретен проект за подзаконов нормативен акт. Наличието на принципно обсъждане по този въпрос между социалните партньори преди представяне на този проект не изключва задължението за водене на консултации след съставяне и представяне на конкретния подзаконов нормативен акт. Неспазването на тази процедура представлява съществено нарушение на  императивни  административнопроизводствени правила“, настояват работодателите.

Според тях има основания за отмяна на постановлението като незаконосъобразен подзаконов нормативен акт.

Трите формации посочват, че са признати за представителни организации на работодателите на национално равнище и имат правен интерес от настоящата жалба. В жалбата се иска да бъде отменено поостановлението на Министерски съвет 419/2014 за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Вероятно в твоята фирма заплатите са доста по-големи от 10 лева на час. Всъщност не знам как досега на никой не е дошла идеята да увеличи изведнъж заплатите с много, за да се почувстват по-добре работещите. Ти си изключителна личност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Крайно време е да си сменят наименованието! Какви са тези работодатели? Та това са шайка мафиоти от цяла България. Работодатели били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
hevito666
преди 9 години
пропуснах дивидент - по скалата за доходи ..................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
hevito666
преди 9 години
пропуснах корпоративен - 40%.............................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
...що не го кажеш с думи прости : - минимална часова ставка - 10 лв - 20 000 лв необлагаем минимум - от 20 000 до 50 000 ....20% - от 50 000 до 100 000 ....30% - над 100 000 ......50%.... и тогава да се правят цървулите на инвеститори , колкото и както си пожелаят ...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
ОПИСАЛ СЪМ ПОВЕЧЕТО НЕЩА В КОМЕНТАР 1 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments''Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е близо 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица близо 4 пъти'' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htmРазликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya - Зад ниските проценти в България се крият разпределителни отношения, които ощетяват жестоко трудовите хора и засилват социалното неравенство. Те са икономическата основа на рестриктивната политика и се използват като финансово оправдание за нейното провеждане. Държавата трябва да пристъпи към европейски тип разпределителни отношения, а синдикатите да повишат натиска за промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Трябва да има дебат но трябва и да се кажат ФАКТИТЕ Проф.д.ик.н. Боян Дуранкев и Проф.д.ик.н. Ангелов - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още