IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС само България не е готова за спиране на газовите доставки през Украйна

През годините повечето страни от Евросъюза са се подготвили за нова криза в отношенията между Русия и Украйна, сочи доклад

18:00 | 19.03.15 г. 19
В ЕС само България не е готова за спиране на газовите доставки през Украйна

България е най-зависима от доставките на руски природен газ от Русия, транзитирани през Украйна, от всички 28 държави от ЕС и не е подготвена за спирането на транзита, показва проучване на Института по енергийна икономика към университета в Кьолн, публикувано на страницата на университета.

С подобно заключение излезе и Европейската комисия след проведените стрес тестове на газовите системи през тази есен. 

Според данните на Института, публикувани днес, след 2009 година, когато Москва врътна кранчето на газа, Европа е значително по-подготвена за газова криза, причинена от прекъсване на доставките през Украйна. Построен е „Северен поток“, който доставя руски газ за Стария континент, заобикаляйки Украйна, както са изградени терминали за втечнен газ, които могат да осигурят доставките при нова криза в отношенията между Русия и Украйна.

ЕС е въвела много и по-стриктни регулации за гарантиране на доставките, които също дават резултат за намаляването на зависимостите.

Авторите на доклада посочват още, че през последната година Украйна намалява своето значение като основен път на транзитните доставки на газ. Това е факт благодарение на усилията и на Европа, и на Русия.

От института се позовават на статистиката, според която между 2005 и 2014 година транзитът на газ през Украйна намалява от 121 млрд. куб. метра до 57 млрд. куб. метра. През територията на Украйна през 2005 година са били пренасяни 80% от газа за Европа. През 2013 година процентът е вече 50, а през миналата година достига до 30 на сто.

И така, рискът за нарушаване на доставките при спирането на транзита през Украйна, вече е не само малък, но и регионално обособен. Спрямо 2009 година от шестте големи газови пазара на Европа – Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Италия и Испания, само Италия внася 15% от нужните количества газ от Украйна.

Не така обаче стои въпросът с малките пазари – България, Австрия, Унгария, Словакия и Чехия. Тези страни внасят газа до голяма степен през Украйна, като единствено България няма алтернатива на трасето.

Институтът е разработил и различни сценарии за прекъсване на доставките през Украйна. Според тях Украйна, България, Турция и Македония ще бъдат най-сериозно засегнати при прекъсване на транзита от Русия. За Турция обаче ситуацията няма да е толкова тревожна, защото има достъп до алтернативни трасета - „Син поток“ и терминали за втечнен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Не пиши глупости бре, момче!!! Диверсифицирани ( не дезерфицирани, мда, малко трудна думичка, не е за всеки, както и цялата материя около доставките на природен газ... хаха!), та толкова са диверсифицирани, че утре ако руснаците спрат газа, всичките са за мустака!!! Особено Турция с ТАНАП - КЕБАП и Гърция с терминала, дето още не е нарисуван! Даже румънците ще квикнат - 30% купуват от руснаците! И за твое сведение на същия хал като нас - от 80 до 100% руски газ - са още Финландия, Литва, Словакия, Унгария, Чехия... все *** като нас... хаха! А ако, някога и дали някой ще построи нещо е въпрос на условни глаголни форми... То и ние щи изнасяме български газ от Хан Кубрат и от шисти, даже ще ставаме енергиен център на ИЮ, според вожда ти... ама до тогава по-полечка, пос... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
пълен *** си ! я посочи поне един алтернативен източник да доставя такива количества газ на такава цена ? *** като си *** и неграмотен непиши да ти се смеят всички тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
data
преди 9 години
Както каза около нас : Румъния - дезерфицирана на база местни източници , Гърция - децерфицирана на база терминал за втечнен газ , Турция - дезерфицирана с терминали и сега с танап .Та само Бг брани монопола на Газппром . Това са фактите . Посер....... хахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
В цялата статия има само едно съществено изречение:"Построен е Северен поток, който доставя руски газ за Стария континент, заобикаляйки Украйна..."A Южен поток не е построен... хаха! Иначе оня от #1 ще обясни как и от къде най-лесно ще се диверсифицирате! Около нас газ се лее из ведро, но рубладжиите пречат, да ге... хахаПос^ерко... вци... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Затова ли Литва масово я напускат, бягат ....................и даже не се обръщат назад хората и?.........................................................................................................Плюс, всички :"сексуални" забележки са признак за тотално собствено сексуално неудовлетворение!В твоя случай нищо чудно от липса на бицепс и красавица да желае да го докосне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
многодобре
преди 9 години
...казано е точно и ясно " ...Руски газ транзитиран през Украйна..." Проблемът е Украйна или по-точно управляващата я в момента клика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
IMRO
преди 9 години
Чакам рубладжиите да налазят темата и да почнат да обясняват как няма смисъл за диверсификация, защото "нямало откъде другаде да дойде газ освен от Русия" (глупости), как сме "прекалено малки" (Литва е още по-малка, но си защитава интересите, там не живеят проруски мижитурки) и любимото ми - как е най-добре да си знаем мястото, щото иначе великанът Путин ще ни смачка ей така, докато си пие кафето и му опипва Кабаева бицепса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още