IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери да плащат такси за охрана на реколтата, предвижда проектозакон

Депутати предлагат промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество

15:29 | 20.03.15 г.
Фермери да плащат такси за охрана на реколтата, предвижда проектозакон

Селскостопанска продукция да се реализира само на места, определени от кмета на общината, а при продажбите на едро - на пазарите на производителите, на стоковите тържища и на стоковите борси. Това предвиждат промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, внесени от депутатите от АБВ проф. Иван Станков, Кирил Цочев, Михо Михов и Лъчезар Никифоров. 

Предвижда се охраната на селскостопанското имущество да може да се осъществява и от полски пазачи и/или доброволци, организирани от местната власт или лица с право да извършват охранителна дейност при условията и по реда на Закона за частната охранителна дейност.

Предлага се кметовете на общини, райони и кметства да сключват договори с полските пазачи за опазване на селскостопанското имущество, както и да определят доброволците. За финансовото обезпечаване на тази дейност се предлага фермерите да заплащат такса, определена от общинския съвет.

Предвижда се таксите да се събират в специална сметка на общината и да се използват за издръжка на полските пазачи и доброволците. Сумите от събраните глоби за нарушения на закона ще постъпват по бюджета на общината.

Въвежда се правило, съобразно което отнетите в полза на държавата вещи, животни и превозни средства, използвани при извършване на нарушения, да се предоставят на общината или да се продават на публична продан, а сумите да постъпват по бюджета на общината.

С цел намаляване разноските на общините и кметствата се съкращават сроковете за прибиране от собствениците на животни, пуснати в селскостопански земи и отведени от полската охрана, както и за получаване на остатъка от сумата при продажбата.

В проекта се предвижда оценката на вредите, нанесени на селскостопанско имущество, да се извършва по пазарни цени, а ако те не могат да се определят – по очакваните добиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още