IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кариерното развитие трябва да стане част от образованието, смята експерт

На кариерните форуми се засилва участието на инженерни специалности и на тези в сферата на биотехнологиите

09:51 | 23.03.15 г.
Кариерното развитие трябва да стане част от образованието, смята експерт

Кариерното развитие трябва да стане част от образователната ни система още преди учащите да влязат в университета. Това каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievment Bulgaria, пред телевизия Bulgaria On Air.

Инициативата „Мениджър за един ден”, която стартира от сряда и предлага възможност на ученици в рамките на ден да попаднат в реална работна среда, съдейства именно за това, коментира Стойчева.

Предстоящият кариерен форум също е полезен не само за учениците, но и за самите работодатели, които се ориентират в нагласите и уменията на кандидатите, допълни тя.

На практика тези две инициативи предоставят възможност на хората от бизнеса да се включат в образователния процес – нещо, което вече прави образованието по-различно, по-прагматично и по-свързано с практиката в реалния бизнес, смята Стойчева.

По думите на експерта подобно преживяване – да бъдеш мениджър за един ден, е трансформиращо, защото поставя границата между очакването за дадена професия и това, което всъщнос е тя.

Има тенденция да се засилва участието на инженерни специалности, както и тези в сферата на биотехнологиите и на клиничните проучвания, подчерта Стойчева. Тя посочи, че това са нови тенденции на пазара, които се налагат, и бизнесът също е активен да ги предлага. Именно тези професии ще бъдат представени от професионалисти по време на кариерния форум, допълни Стойчева.

Още новини вижте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още