IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин проучва международния опит в работата на ТЕЛК-овете

Социалният министър се консултира с експерти, работещи в Германия

11:19 | 25.03.15 г.
Калфин проучва международния опит в работата на ТЕЛК-овете

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се консултира с български медици, работещи в Германия, за да се запознае с опита там за експертиза на работоспособността и системата за трудоустрояване, съобщиха от социалното министерство.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин е направил видеоконферентна консултация с български медици в Германия, между които и д-р Петя Гьорева, председател на Асоциацията по трудова медицина и български специализант по трудова медицина в Берлин. Те са представили на министъра в детайли германската система за трудоустрояване.

Допитването на Калфин е във връзка с предприетите мерки за промени в пенсионната система в системата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

От разговора е станало ясно, че има съществени разлики между съществуващите в двете страни системи за определяне на степента на нетрудоспособност, които са концептуални и се базират на принципа на оценката на трудоспособността. Германският модел допуска два вида нетрудоспособност – от една страна, свързана с преценка на възможността за изпълнение на конкретни трудови задължения, а от друга - с перспективата за промяна в задълженията на лицата, съобразена с тяхната обща нетрудоспособност при невъзможност да изпълняват работа за повече от 3 часа на ден.

Разговорът е част от инициираните от Министерството на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването мерки за разработване на ефективни варианти за промяна в настоящата работа в българските ТЕЛК-ове.

Към момента междуведомствена експертна група разработва пакет от предложения за подобрение на съществуващата система на трудово-експертните лекарски комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още