IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Трябва ни изцяло нов закон за ТЕЛК

Медицинската експертиза и оценката на работоспособността трябва да се правят от различни институции, смятат Иван Нейков и Минчо Коралски

10:46 | 20.01.15 г.
Експерти: Трябва ни изцяло нов закон за ТЕЛК

Необходим е изцяло нов закон за ТЕЛК, в който да бъдат отчетени две теми – медицинската експертиза и експертизата на работоспособността. Около това мнение се обединиха двама бивши социални министри, коментирайки предложението на министъра на здравеопазването Петър Москов за закриване на ТЕЛК-овете.

Иван Нейков и Минчо Коралски смятат, че системата не работи и е крайно време да бъде променена.

"В момента от настоящата система никой не е доволен – нито пациенти, нито лекари, нито НОИ, нито МЗ, което значи, че не може да продължава статуквото, каза Нейков. Според всички експерти ситуацията изисква изцяло нов закон за ТЕЛК, в който да бъдат отчетени две теми – медицинската експертиза и експертиза на работоспособността", посочи още той.

Коралски също защити тезата, че трябва да се промени системата на ТЕЛК, като посочи, че в повечето държави има медицинска институция, която се произнася за здравния статус на пациента, определяйки вида и степента на увреждането, и друга, която определя какви социални права има пациентът. 

По темата за пенсионната реформа Минчо Коралски коментира, че основна грешка, която се допуска, е че на нея се гледа като на социална система. "Няма как една финансова система да се управлява по лаишки начин", каза той, като поясни, че голям проблем е събираемостта на вноските. "В момента НОИ е зависим от НАП по събирането на вноските. Друг проблем е, че тази финансова система не може да издържи на постоянни промени. Загубата на доверие пада, хората бягат от нея, търсят алтернативи", каза Коралски.

Нейков повтори тезата си, че от 2002 година непрекъснато в продължение на повече от десет години са намалявани осигуровките с аргумент за създаване на нови работни места от бизнеса, но към днешна дата безработицата у нас е над средната за ЕС.

"В крайна сметка тази цел не е изпълнена. Няма как на входа на системата да намалиш приходите, а на изхода да имаме ранно пенсиониране. Когато се намаляваха осигуровките, никой не правеше сметка какъв ще бъде ефектът", посочи Нейков.

Една от легендите е, че бизнесът плаща осигуровките, те се плащат от нас, защото бизнесът калкулира вноската в цената на изделието и така си получава осигурителната вноска обратно за разлика от работника, който не я получава обратно, каза Коралски.

По негови думи няма как при най-ниска цена на труда в Европа, най-ниски данъци и осигуровки българският бизнес да се чувства застрашен. Така той коментира позицията на бизнеса, че увеличение на осигуровките ще намали заетостта. Коралски посочи, че държави с двойно по-високи данъци и осигуровки са лидери в социалното осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още