IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Установен е птичи грип в резервата „Сребърна“

Агенцията по храните въведе мерки за ограничаване на заболяването

16:47 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Установен е птичи грип в резервата „Сребърна“

Установен е птичи грип при къдроглавите пеликани  в природен резерват “Сребърна“, област Силистра, съобщи Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

След получен сигнал за висока смъртност при птиците в резервата са открити над 20 мъртви  пеликана. След като са изпратени проби за изследване, се оказва, че резултатите са положителни и се установява наличие на високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците – H5N1, известна като „птичи грип“.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за определяне на 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона. В предпазната зона се включват териториите на природен резерват Сребърна и село Сребърна, Община Силистра. В 10-километровата наблюдавана зона около огнището се обхващат селата Ветрен, Айдемир, Полковник Ламбриново Попина и Поляна.

В предпазната зона попада една ферма за бройлери, която към момента е празна. Всички останали птици в района се отглеждат единствено за лична консумация.
 
В наблюдаваната и предпазната зона се забранява преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици, освен в случаите на транзитно превозване през зоната без разтоварване или спиране; изпращането на яйца за люпене, от животновъдни обекти, попадащи в горепосочените зони; търговията с прясно месо и месни продукти от домашни птици и ди пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони, както и други дейности.

Фермерите, които отглеждат домашни птици, са информирани за въвеждането на ограниченията.

Забранява се събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областите Силистра, Русе, Шумен, Разград, Добрич и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още