Информацията за произхода на пилешкото, свинското, овчето и козето месо от днес става задължителна за посочване върху етикетите. Досега изискване да се указва родината на месото имаше само за говеждото и телешкото. Новите правила за месните продукти влизат в сила от 1 април според еврорегламента за етикетиране на храните, който бе въведен у нас на 13 декември м. г., пише в днешния си брой в. „Сега“.
Регламентът важи само за разфасованото и опаковано месо - прясно, охладено или замразено, но не и за обработеното (например пържола в ресторант). Занапред, ако си купуваме какво да е месо от магазина, на етикета му задължително трябва да е посочено от коя държава произхожда, като според възрастта на животното може да се наложи да се опишат и всички държави, в които е пребивавало.
Етикетите вече трябва да съобщават още процентното съдържание на мазнини и съотношението между месен протеин и колаген (при етикетирането на мляно месо). Трябва да е ясно дали в продукта е добавен протеин от друго месо, има ли повече от 5% съдържание на вода, коя е датата на замразяването му, дали е било размразявано, дали обвивката му е ядлива (ако става дума за колбаси).
От еврорегламента следва и че ако си поръчаме например кебапче или кюфте в заведение за хранене, при желание от наша страна собственикът трябва да ни информира от какво животно е месото, което ядем, и къде е било отгледано и заклано то.
"Не е нужно в менюто да е написано откъде е месото, което консумираме, достатъчно е ресторантьорът просто да има информация за това и да я предоставя при поискване", уточниха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Оттам коментираха, че няма да правят специални проверки дали се спазва изискването за обозначаване на произхода на 4-те вида месо, тъй като инспекции на всички храни се правят постоянно. При проверките в заведенията за хранене изрично ще се проверява документацията на месата.
"Новите правила важат за опакованото след 1 април т.г. месо, така че известно време и стари етикети ще съжителстват с новите до изчерпване на количествата", обясниха от БАБХ.
Новите правила задължиха бизнеса да посочва на видно място коя от храните в менюто може да предизвика алергия. Такива може да са млякото, соята, пшеницата, сусамовото семе, яйцата и др. Преди време от БАХБ отчетоха, че все още това изискване не се спазва. По-големите ресторанти вече са направили специални допълнения в менютата си за алергените, но по-малките масово не са чували за еврорегламента.


Времето във Варна на 6 декември 2025
Никулден е! Вижте какви са традиции за днес
Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Дейвид Бут: Хората не вярват особено на алгоритмите
Дейвид Бут: Трендът е към услуги срещу такса, вместо комисионна
Дейвид Бут: Някои щати изискват да се инвестира извън Китай
Cambricon ускорява работа по AI в Китай и разчита на подкрепа
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Зеленски в действие: Андрий Ермак се прости и с още постове
Украински дрон удари сграда в Грозни, Кадиров обеща суров отговор
Меган Маркъл се свързала с баща си след ампутирането на крака му
Урсула и Мерц на крака при белгийския премиер за руските активи