IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви мерки в подкрепа на цените на свинското месо заради руското ембарго

Русия спря вноса на сирена от Полша със задна дата - от 20 февруари

10:49 | 23.02.15 г. 1
ЕС готви мерки в подкрепа на цените на свинското месо заради руското ембарго

Еврокомисарят по земеделските въпроси Фил Хоган обеща да се приемат стъпки в подкрепа на цените на свинското месо заради забраната за внос в Русия, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

Хоган, който посети годишното земеделско изложение в Париж, коментира, че най-ефективният възможен инструмент са мерките в подкрепа на съхранението на запасите от свинско месо и продукти от свинско месо.

„Тези мерки може да доведат до оттеглянето на значителен обем от продукти от пазара, което ще стабилизира финансовата ситуация на фермерите и ще позволи на пазарите да се възстановят, като се стимулира крехкото възстановяване на цените“, коментира Хоган на изложението.

Русия въведе забрана за внос на свинско от Европейския съюз (ЕС) в началото на 2014 г. заради опасенията от африканска чума по свинете в няколко държави в Източна Европа. По-късно Москва потвърди забраната за месо и месни продукти от ЕС заради наложеното ембарго в отговор на западните санкции срещу страната.

През 2013 г. износът на свинско месо от ЕС за Русия достига приблизително 1 млрд. евро.

Френски фермери изчисляват, че загубите им през миналата година достигат около 500 млн. евро заради кумулативния ефект от руското ембарго и срива на цените в Европа.

Миналия месец Франция се опита да преговаря с руските ветеринарни власти за частично вдигане на ембаргото за живи свине, карантии и мазнини. Париж успя да постигне предварително споразумение, на което обаче се възпротиви Полша с мотива, че Франция нарушава единството на ЕС.

Междувременно Федералната служба за надзор и защита на правата на потребителите и благополучието на хората в Русия забрани вноса на сирене и млечни продукти от Полша, които не бяха обхванати от ембаргото за внос, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Забраната влиза в сила със задна дата – 20 февруари.

Причината за решението са незадоволителните резултати от тестовете на сирене и млечни продукти на полската компания Ostrowia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Санкции, а?Сега нашите магазини ще ги залее полското свинско!Да си го продават на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още