IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да насърчаваме алтернативни туристически индустрии, съветва експерт

Културният туризъм трябва да бъде елемент от всеки туристически продукт, смята Полина Карастоянова

11:57 | 06.04.15 г.
Да насърчаваме алтернативни туристически индустрии, съветва експерт

Алтернативните туристически индустрии, които са продукти с много висока добавена стойност, трябва да бъдат насърчавани, за да развиваме туризма у нас. Тази позиция защити зам.-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Полина Карастоянова пред БНТ.

По думите й планинският и морският туризъм генерират основните приходи от туризъм, но трябва да потърсим и алтернативните индустрии – голф, конгресен туризъм, винен туризъм, които са продукти с много висока добавена стойност.

Културният туризъм трябва да бъде елемент от всеки туристически продукт, допълни още депутатът.

Голф туризмът е отличен туристически продукт за България с много голяма перспектива, коментира Карастоянова по повод на изказването на министър Николина Ангелкова, че България е много конкурентна и с цените, които предлага, и с условията за този вид туризъм.

Карастоянова подчерта, че отделените 5,5 милиона лева за национална реклама „е всичко друго, но не и добър бюджет“. При 3 милиарда евро приходи от туристическата индустрия това е незабележим процент, каза тя. Според нея е редно от този капитал да се отдели по-значим ресурс, насочен към реклама.

Големият собственик на капитала в туризма, на природното наследство и на културно-историческото ни богатство всъщност е държавата, коментира още Полина Карастоянова. Резултатът зависи от начина, по който се управлява този капитал от двамата участници – държавата и бизнеса, смята тя. Точно тук е новата роля на държавата в управлението на туризма.

В България има прекрасни места, комплекси от затворен тип, еко селища, които предлагат отлични условия, заради които българите трябва да предпочетат страната ни за почивка, заяви тя и повтори призива от миналата седмица българите да почиват за Великденските празници в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още