IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата учебна година стартират пилотни проекти за дуално обучение

В практическото обучение по професии ще се включи и бизнесът от различни браншове

13:12 | 08.04.15 г.
Следващата учебна година стартират пилотни проекти за дуално обучение

През учебната 2015/2016 година ще стартират пилотни проекти в сферата на дуалното обучение. Това стана ясно след проведена днес среща на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел.

„Стремим се да осигурим заетост на учащите, съчетана с образователния процес“, каза министър Калфин, цитиран от пресцентъра на министерството.

Той подчерта, че в практическото обучение по конкретни професии за ученици трябва активно да се включи и бизнесът от различни браншове.

В началото на годината социалният министър заяви, че ще търси механизми за внедряване на дуалното обучение в общини с преобладаваща бедност. Според него дуалното обучение е алтернатива за тези региони, която ще намали безработицата сред младежите.

В края на април ще бъде подписано споразумение за реализацията на проект "Швейцарска подкрепа за въвеждането на принципите на дуално професионално обучение в българската система за професионално образование“. Проектът ще се изпълнява от Министерството на образованието и науката в сътрудничество с Швейцарския федерален институт на професионалното образование и обучение.

На срещата е било обсъдено и Споразумение за тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи”. Чрез него Швейцария подкрепя социалното включване на ромите и другите уязвими групи в България. Основно ще се работи по подобряване условията на живот на ромите и тяхната информираност. Предстои подписването на договорите с избрани общини за изпълнение на проекта.

Средствата по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, целяща намаляване на икономическите и социални разлики в разширения Европейски съюз, възлизат за България на 76 милиона швейцарски франка. Тя се реализира под формата на проекти и програми в области като интеграция на малцинствата, институционално партньорство, образование, сигурност и реформи и др.

Вицепремиерът и посланикът са дискутирали и възможни промени в българското законодателството по отношение на професионалното обучение и възможността за работа на непълнолетни ученици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още