IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийска градска прокуратура привлече още трима като обвиняеми по делото за КТБ

Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери, изтъкна прокуратурата

20:30 | 08.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софийска градска прокуратура привлече още трима като обвиняеми по делото за КТБ

Coфийска градска прокуратура привлече като обвиняеми още трима души за безстопанственост по случая КТБ, съобщиха от прокуратурата.

Това са Снежанка Велева-Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ" АД и Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД.

Обвинението към Снежанка Велева-Стефанова е за това, че в периода от 1 януари 2009 г. до 20 юни 2014 г. не е положила достатъчно грижи за възложената ѝ работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД. Последвали са значителни щети за банката, изразяващи се намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това пък е довело до поставяне на "КТБ" АД под особен надзор и до намаляване на пазарната ѝ капитализация.

Според прокуратурата деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов са обвинени в това, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ АД - Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.

Двамата са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ.

Въпреки констатирани нарушения в дейността на КТБ АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ.

Тези нарушения не са били отразени в oдиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове.

Вчера Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов, който също не е изпълнявал служебните си задължения, регламентирани в закона.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
"...Кога ще бъде върнат в България - Цветан Василев?..."Не и преди Христо Бисеров, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
marto76
преди 9 години
Прокуратурата отново ни разсейва с призоваването на невинни хора, като онези касиерки-счетоводителки, които изнасяли парите в чували?!? В същото време истинските виновници за фалита на КТБ седят на спокойствие я в Бояна, я в съседен Белград и живеят в 5-звезден лукс с нашите спестявания! Кога ще бъде върнат в България - Цветан Василев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още