IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери протестираха на границата с Турция

Очакват зарази по животните след спиране на дезинфекцията

16:54 | 09.04.15 г.
<p>
	Животновъди от цялата страна излязоха на протест край Свиленград. <em>Снимка: БТА</em></p>

Животновъди от цялата страна излязоха на протест край Свиленград. Снимка: БТА

Животновъди блокираха границата с Турция заради спирането на дезинфекцията на граничния пункт Капитан Андреево. Фермерите от региона протестираха на международния път за Турция в района на Свиленград, съобщи Dnes.bg.

Според стопаните има голяма опасност от зараза и унищожаване на огромен брой животни.

Те припомнят случаи на син език преди година, довели до унищожаването на огромен брой животни и до фалит на стотици животновъди, особено в Южна България и най-вече в областите Хасково, Бургас, Ямбол, Кърджали.

Заради спирането на задължителната дезинфекция фермерите прогнозират нова вълна от зарази.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространиха съобщение, в което се казва, че болестта "син език" не се разпространява чрез транспортните средства, с които се пренасят животните на територията на страната ни.

Изготвен е анализ на заболеваемостта на животните в Турция и възможността за спиране на профилактичната дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово.

Според специалистите, обстановката по отношение на заразни болести по животните в Турция винаги, макар и в различна степен, е неблагоприятна и представлява опасност както за България, така и за другите страни. В момента ситуацията в европейската част на Турция е благоприятна. Затова профилактичната дезинфекция на коли е отменена със заповед на агроминистъра Десислава Танева.

От БАБХ припомнят, че болестта "син език" се пренася по животните от вид комари. До този момент на територията на страната ни са ваксинирани 72% от дребните преживни животни, уточнява Агенцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още