IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчуците поскъпнаха значително в седмицата преди Великден

Най-типичното за празничната трапеза - яйцата, обаче са с непроменена цена

14:10 | 12.04.15 г. 3
Зеленчуците поскъпнаха значително в седмицата преди Великден

Цените на зеленчуците се повишават в седмицата преди Великден, показа анализът на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Най-значително поскъпване е отчетено по отношение на краставиците (оранжерийни) – с почти 21% до 2,92 лева за килограм на едро.

Цената на оранжерийните домати на борсите достигна 2,51 лева за килограм, което е ръст от малко над 10 на сто спрямо предходната сесия. Със 7% поскъпва зелената салата и така цената й на борсите вече е 1,07 лева за брой. В началото на април обаче цената на пролетния зеленчук се повши с 22%.

Връзка репички се продава за 0,63 лева за брой или увеличение от 6,3% спрямо предходната седмица.

Няма промяна обаче в цената на най-типичното за трапезата на празника – яйцата. В седмицата преди Великден на едро те се продаваха за 0,19 лева за брой, отчитат от Комисията.

Данните показват още намаление на цената на цитрусовите плодове – с 4,1% на портокалите и от 0,6% - за лимоните. С 1% поевтиняват ябълките и цената им на едро достигна малко над 1 лев за килограм.

Като цяло от средата на март на борсите се отчита непрестанен ръст на цените на хранителните продукти. Индексът на тържищните цени, изготвен от Държавната комисия за стокови борси и тържища, през миналата седмица достигна до ниво от 1,507 пункта. За сравнение през втората седмица на април 2014 година стойността на индекса достигаше 1,455 пункта. 

Тогава метеорологичните условия не бяха толкова тежки и зелената салата се търгуваше за 0,39 лева за брой, а килограм краставици (оранжерийни)  - за 1,58 лева. Цената на доматите пък достигаше 2,63 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Защо си мислиш, че не са нашенци купили лиценза за тая верига!Толкова изнесени пари търсят вариант да се узаконят връщайки се у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
динамо
преди 9 години
В Кауфланд доматите и краставиците бяха по 3.50 кг.а от днес са вече 2.50 .Поредно потвърждение,че като дойдат в Бг. всички западняци бързо се научават на нашите просташки мурафети и" дяволии",които е немислимо да правят в собствените си държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Действащо християнство в БГ. Стара традиция. Добре, че има търговски вериги, та не могат съвсем да прекаляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още