IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Пазим европейските граници професионално и отговорно

Предстои доизграждането на инженерното съоръжение по протежение на цялата сухопътна граница с Турция, заяви вътрешният министър

18:30 | 14.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъчварова: Пазим европейските граници професионално и отговорно

Отдавам голямо значение на международното сътрудничество - темите, които поставяте, са изключително важни и от значение не само за двете ни страни, а и в общоевропейски план", каза вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на среща с френския си колега Бернар Казньов в Париж.

Бъчварова подчерта постигнатото добро ниво на взаимодействие между България и Франция в областта на правоохраната и сигурността, съобщи пресслужбата на правителството.

Бъчварова представи пред своя колега реформите на правителството в сферата на министерството на вътрешните работи, в съдебната система и борбата с корупцията. "Убедени сме и сме силни в решимостта си да направим промени и се надяваме съвсем скоро да се убедите в това", каза министър Бъчварова.

На срещата бяха обсъдени мерките за добро управление и контрол на границите на България. На границата с Турция прилагаме стриктен контрол, както и на полетите от рискови страни, каза Бъчварова.

Предстои доизграждането на инженерното съоръжение по протежение на цялата сухопътна граница с Турция, добави тя и поясни, че досегашното съоръжение е доказало своята ефективност. Ще бъдат изградени и системи за видеонаблюдение за още по-ефективното управление и контрол на границите.

Българският вицепремиер и министър на вътрешните работи подчерта и значимостта на сътрудничеството с Турция и Гърция, и стремежа на България то да се развива в още по-голяма степен.

"Пазим границите на ЕС професионално и отговорно, като стабилен европейски партньор", добави тя и подчерта, че справянето с общите проблеми става заедно и с общи европейски политики.

Бернар Казньов увери българската си колега в готовността на Франция да засили двустранното сътрудничество със страната ни в борбата с нелегалната миграция и трафика на хора, както и в противодействието на организираната престъпност във всичките ѝ форми. 

По думите на френския министър от голямо значение е ролята на европейската агенция "Фронтекс" за общоевропейското сътрудничество по линия на граничния контрол. Той съобщи, че само през 2014 г. 270 хил. души с произход от рискови страни са се опитали да влязат Европа.

По отношение на Шенген и механизма за сътрудничество и оценка на ЕК Казньов увери, че усилията на България са видими и Франция ще ги подкрепя.

Ефективното управление на миграционните потоци, добрият граничен контрол, както и доброто и тясно сътрудничество между европейските и международните партньори са в основата на борбата с тероризма и гарантирането на сигурността на европейските граждани, около това се обединиха и двамата министри.

Пример за доброто взаимодействие между Франция и България е задържането на основание на европейска заповед за арест и последвалата екстрадиция на френския гражданин Фриц Жоли Жоашен, заподозрян за участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актовете.

България и Франция участват заедно и в работните групи в рамките на глобалната инициатива за борба с явлението "чуждестранни бойци" и с финансирането на тероризма, пише БТА.

В срещата участва и заместник-директорът на вътрешното разузнаване на Франция Люсил Роланд. Френската страна благодари на България за участието на министър-председателя Борисов в републиканския марш на 11 януари тази година. "Това бе огромен знак за вашата солидарност и подкрепа, което остана в сърцата ни", добави министър Казньов.

В рамките на посещението си във Франция министър Бъчварова ще участва и в срещата на министър-председателя Борисов с президента на Франция Франсоа Оланд и министър-председателя Манюел Валс.

По време на визитата министър Бъчварова продължава да е в постоянен контакт и с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и следи ситуацията във връзка с взривовете в Иганово от тази сутрин, се казва в прессъобщението.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
динамо
преди 9 години
Министъра е политическо лице,не професионалист. Такъв е главният секретар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Бъчварова: "Пазим европейските граници професионално и отговорно"С ПРОФИСИОНАЛИСТИ КАТО ТЕБ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИНАЧЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още