IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харитонова: Моделът с единствен купувач на ток изкривява пазара

КЕВР си е поставила задача да изработи анализ на критичните точки на либерализацията на пазара

18:28 | 23.04.15 г.
Харитонова: Моделът с единствен купувач на ток изкривява пазара

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще работи за промяна на пазарния модел, при който Националната електрическа компания (НЕК) е единствената компания, която изкупува цялата енергия за регулирания пазар. Това обясни членът на Комисията Евгения Харитонова по време на изслушването в комисията по наблюдение на работата на енергийния регулатор в Народното събрание.

Промяната в модела трябва да бъде извършена, за да може либерализацията на енергийния пазар да бъде в изгода на потребителите и затова беше посочена от Харитонова като една от първите задачи на КЕВР.

След отварянето на пазара енергийният регулатор ще има важната задача да контролира естествените монополи - преноса и разпределението на електроенергията, обясни още тя.

Сред другите задачи на Комисията е да разработи обстоятелствен анализ за критичните точки при либерализацията на пазара.

Харитонова очаква до края на 2015 година да заработи енергийната борса и още до юни ще има ясни срокове за това. Тя обаче предупреди за "деликатни моменти" при съгласуването на зоните с операторите в съседните страни.

Харитонова посочи още, че е нужен и нов анализ относно цената, която ще бъде платена при въвеждането на "умни" електромери. Припомняме, че според европейските директиви до 2020 година 80% от измервателните уреди трябва да бъдат "умни" - с почасов и дистанционен отчет. Европейската комисия обаче дава възможност тази стъпка да бъде отложена, ако цената за обществото е твърде висока. Именно такова беше становището на енергийния регулатор под управлението на Евгения Харитонова през 2013 година.

По време на изслушването в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че енергийният регулатор страда от липсата на достатъчно финансиране. Дейностите на Комисията се увеличават, но това не се отразява в бюджета, каза той и посочи за пример увеличението на броя на комисарите (от 7 на 9 с промените в Закона за енергетиката - бел. ред.), а техните заплати не са предвидени в одобрените разходи на Комисията.

Икономистът на регулатора Светла Тодорова посочи, че са необходими допълнително 127 хил. лева за заплати и осигуровки на двамата нови колеги до края на годината. Тя посочи, че разходите ще се увеличават и заради 814 нови съдебни дела, заведени на базата на наказателни постановления, издадени от комисията. 750 от делата са извън София. Тези дела налагат пътуването на експерти в цялата страна и разходите за командировки ще бъдат с около 100 хил. лева повече от очакваното.

Със закона за държавния бюджет през 2015 година беше определено КЕВР да събере приходи от 10,7 млн. лева от лицензионни такси и сертификати. Разходите й са определени на 3,8 млн. лева, припомни Тодорова. Тя обърна внимание, че тарифите за таксите са приети през 2004 година и за последно са актуализирани през 2007 година.

Депутатите отчетоха слабата работа на правния отдел на Комисията. "Ако имаме по-добро финансиране, предвиждаме кадрово укрепване на правната дирекция", коментира Иван Иванов. Той беше категоричен, че няма да има нито едно директно назначение в Комисията и всички ще бъдат назначени само след конкурсна процедура, а от друга страна и няма да има освободени служители без причина.

Той посочи и няколко предизвикателства пред КЕВР. На първо време тя трябва да докаже своята политическа и корпоративна независимост. Подобни съмнения има по отношение на всички регулаторни органи, смята Иванов.

На следващо място регулаторът ще трябва да повиши административния капацитет, което обаче е тясно свързано с финансова му независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още