IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони левове се губят от кражбите на енергийна инфраструктура

Щетите не са само за ЕРП-тата, но кражбите се приемат за нещо допустимо, смятат дружествата

17:22 | 30.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милиони левове се губят от кражбите на енергийна инфраструктура

Кражбите на енергийна инфраструктура са проблем не само на електроразпределителните дружества, но са и от обществена значимост. И не само защото на дружествата се налага да отделят средства, за да покрият щетите, които иначе могат да бъдат вложени в модернизация на остарялата мрежа.

Кражбите на инфраструктура водят до аварии, оставящи клиенти на дружествата с часове без електричество, и намаляват качеството на услугата.

Затова и през годините от дружествата настояват непрекъснато за промени в законодателството, които да ограничат щетите от кражби. В изпълнение на подобни отделни искания държавата промени законодателството и правилата за изкупуване на цветни метали и кабели.

Промяната обаче даде резултат само в първите месеци, след което крадците са се насочили към кражби на други съоръжения – например трансформаторно масло, обясняват от дружествата.

През 2014 година ЧЕЗ България е отчела кражби на 43 тона трансформаторно масло. Стойността му обаче е нищожна спрямо щетите, които нанася подобно посегателство на съоръжението - когато маслото се източи, трансформаторът аварира и трябва да се подмени. По този начин през миналата година на територията на дейността на дружеството са повредени 77 трансформатора, а само едно подобно съоръжение струва между 10 и 25 хил. лева.

Преките и непреки щети от кражбите на масло се изчисляват от дружеството на 2,5 млн. лева.

Ето защо компанията вече влага кабели с алуминиево покритие, които не представляват интерес за крадците.

От EVN България коментират, че през миналата година имат кражби на 5 тона трансформаторно масло. От компанията съобщават за общо 261 посегателства на инфраструктура, включително на кабели, електромери и други съоръжения от трафопостовете. Общо преките щети от тези кражби са 421 хил. лева.

Най-честите посегателства върху инфраструктурата на Енерго Про през миналата година са кражби от трансформаторни постове и възлови станции, както и по електроразпределителната мрежа ниско напрежение, обясниха от дружеството. Общо преките разходи за отстраняване на щетите са към 200 хил. лева.

При други обстоятелства тези средства, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остарялата електроенергийна инфраструктура и подобряване на обслужването за клиентите на дружествата. ЕРП-тата инвестират и допълнителни средства за охрана на съоръженията си.

Електроразпределителните дружества са категорични, че тяхната инфраструктура е важна за националната сигурност на страната и кражбите от нея трябва да се третират като престъпления срещу националната сигурност, защото се спират доставките на електричество и за битовите абонати, и за ключови държавни институции, болници и училища.

По тази причина от компаниите призовават за обществена нетърпимост за кражбите на енергийна инфраструктура. Преките разходи на електроразпределителните дружества не са всичко в случая - аварийно прекъсване на захранването може да повреди електроуредите на потребителите и дори да е заплаха за човешкия живот, коментират от ЕРП-тата.

Липсва обаче усещането, че кражбата е реална щета за всички, а не нещо допустимо. Често посегателствата над съоръжения се случват през деня и на публични места. Самите кражбите остават ненаказани, сочат наблюденията на компаниите. От ЧЕЗ България например коментират, че през последните години почти няма ефективни присъди за кражби и увреждане на съоръженията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Време е Държавата реално да защитава гражданите си, а не да вкарва танкове на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Дружествата да почнат да работят, щото тая инфраструктура тях чака! Не само да лапат!Инак се краде отдавна. С подпис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още