IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon Mobil обмисля участие в търговете за "Терес" и "Силистар"

Моментът за конкурсите не е много подходящ, защото ниската цена на петрола ограничава средствата за инвестиции

11:15 | 05.05.15 г.
Exxon Mobil обмисля участие в търговете за "Терес" и "Силистар"

Американският петролен гигант Exxon Mobil проучва внимателно документацията за търговете за проучване за петрол и газ в двата дълбоководни блока в Черно море „Терес” и „Силистар”.

Това стана ясно след срещата на вицепрезидента на компанията Стейси Уелтмър със зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и зам.-председателя на Управителния съвет на „Булгартрансгаз” Делян Димитров.

Разговорите са се провели в глобалния офис на петролната компания в Хюстън, съобщават от пресцентъра на управляващата партия ГЕРБ.

Припомняме, че в края на април правителството публикува обява за набиране на оферти за проучване на двата перспективни блока в Официалния вестник на ЕС. Целта е да се привлече вниманието на големите компании в сектора. Оферти ще могат да бъдат подавани до 21 септември 2015 година.

Преди време обаче Делян Добрев призна, че макар и водещите в бранша отдавна да следят обявите за проучванията на блокове в Черно море, моментът за обявяването на търговете не е много подходящ, защото цените на петрола на международните пазари са ниски и това ограничава средствата на компаниите.

По тази причина и засега е замразена работата в друг перспективен блок в Черно море - "Хан Аспарух". 

В опит да се привлече вниманието бяха предприети стъпки за популяризирането на проектите сред водещите компании. Още преди да бъде публикувана обявата в Официален вестник Делян Добрев и Жечо Станков представиха възможностите за инвестиции пред норвежката Statoil по време на Международната петролна седмица, провела се в Лондон.

По време на срещата с Exxon Mobil зам.-министърът Жечо Станков е гарантирал прозрачността на избора на изпълнител на проучвателните дейности в „Терес” и „Силистар”. Разрешителното за проучването за петрол и природен газ ще бъде за срок от пет години и с възможности за удължаване на два пъти с по две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още