IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Най-важният генератор за растеж на България са еврофондовете

Сега е шансът на България да се възползва напълно от членството си в ЕС и тогава заплатите ще започнат да се повишават, смята заместник-председателят на ЕК

18:58 | 08.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кр. Георгиева: Най-важният генератор за растеж на България са еврофондовете

Засега най-важният генератор за растеж на България са еврофондовете и ние трябва да направим всичко възможно, за да привлечем повече инвестиции. Toва каза пред журналисти еврокомисарят за бюджета и човешките ресурси и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

По думите й трябва да се "вдигне" частният сектор, особено малкият и средният бизнес.

„В България действително средната работна заплата е ниска в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, но нека не забравяме, че ние влязохме в ЕС, когато той беше в криза“, каза Георгиева.

Според нея очакванията за бързо повишаване на стандарта на българина не се оправдаха, защото икономиката на Европа тогава дерайлира. Георгиева подчерта, че през тази година за първи път прогнозата за растеж "е нагоре".

„Сега е шансът на България да се възползва напълно от членството си в ЕС, който не трябва да изпускаме, и тогава заплатите ще започнат да се повишават“, каза още тя.

Георгиева изрази убеждението си, че това е постижимо, защото в страната ни има добре подготвени и образовани хора и все по-добра инфраструктура за икономическо развитие.

„България не излиза последна от кризата. Последен излиза Кипър, защото късно влезе в много сериозни проблеми в банковата си система“, допълни Георгиева. „България има прогноза за растеж 1 на сто тази година и 2 на сто за следващата година.“

Тя смята, че най-тежкото за нас е спадналото ни самочувствие.

„Най-силната конкурентоспособна енергия в ЕС е общият пазар. Искаме да направим дигитален пазар и енергиен съюз“, добави Георгиева и подчерта, че Европа все още има резерви да се развива.

След като по-рано днес участва в церемонията по откриването на линията на метрото до Бизнес парка, Кристалина Георгиева присъства на отбелязването на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, където бе отличена от Българския Червен кръст като най-голям индивидуален дарител на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
eboyanov
преди 8 години
след като РФ се похвалиха че в момента най-ниските разходи на труд са в България, май и едни от най-вицоките разходи за производство са отново в България. то аз не виждам как ще с евдигнат възнагражденията. а пък да с епремълчава този факт е некомпетентност. и тия пари от ЕС нали пак ние ги даваме, не е ли по-добре да не даваме нищо а частният бизнес да се финансира от частните банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Безмозъчната Банда (ББ) не е в състояние да направи нещо читаво, градивно, на ползу роду, да привлече истински инвеститори, да им предложи държава, благоприятна за развитие на индустрия, производство, услуги. Нищо такова. Само крадене по стереотипната схема - строеж на магистрали или каквото и да е друго едромащабно нещо и пълномащабно "усвояване" на средства от "наши" фирми. Може би затова направеното от Цецо Василев - 24 преструктурирани предприятия, които понастоящем работят (или работеха, сега не знам) на печалба, не можаха да го преживеят и сега всичко ще бъде фалирано, изкупено на безценица, разсипано и продадено на скраб. Е, как да дойдат инвеститори, особено по-рискови, както предвижда планът на Юнкер? А фитката да си кудкудяка колкото си иска. От това по-полезна за България няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Тая жена тотално е скъсала с реалността. Не виждам на какво отгоре има такъв висок рейтинг. Да си кюта там чиновническата заплата и да не дава генерални умопомрачителни заключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Така изглеждат нещата за политиците, когато оглозгат всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
eng.Garin
преди 8 години
Когато опреш до положение да си на животоспасяващи системи, не се гордееш с това, госпою Сталинке Георгиева! Логичния въпрос "Първи" е , на какво си готов за да не ти спрат системата? Логичния въпрос "Втори" е, Да бъдеш или да не бъдеш, дали е по-добре позор като Плевнелиев да бъде асоцииран с представата за "България на системи" или е по-добре да затваряме кепенците до еволюиране на нов живот в стъкленицата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И това ще стане! Било е, пак ще бъде! Където е текло, пак ще тече! Преди това обаче ПАК от София трябва да остане един кратер... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още