IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: Битовите потребители ще бъдат защитени на свободния енергиен пазар

Цената на тока няма да се повиши при либерализацията, тъй като има свръхпроизводство, смята председателят на КЕВР

12:21 | 13.05.15 г.
Иванов: Битовите потребители ще бъдат защитени на свободния енергиен пазар

Битовите потребители ще бъдат защитени при либерализацията на енергийния пазар, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той посочи, че ще бъде актуализиран регистърът на енергийно бедните и може да се помисли и за нов механизъм за отпускане на енергийни помощи.

Иванов посочи, че не вярва в "катастрофичните варианти", предвиждащи рязко увеличение на цената на електричеството при либерализацията на пазара. Той не изключи известни колебания през първите месеци след отварянето на пазара, но коментира, че след това тенденцията ще е надолу заради свръхпроизводството на електрическа енергия у нас.

Конкретни модели за либерализацията на енергийния пазар ще бъдат дискутирани по време на работна среща с борсовия оператор "Нортпул", с който беше подписан договор за изграждане на платформа за енергийна борса у нас, стана ясно още от думите на Иванов. Разговорите са насрочени за началото на следващата седмица.

По време на срещите ще бъдат дискутирани различни механизми за защита на потребителите и функциониране на борсата. Ще бъдат обмислени и необходимите промени в Закона за енергетиката и една от тях е отпадането на функцията на Националната енергийна компания (НЕК) като единствен доставчик, без което борсата не може да функционира.

Иванов ще настоява максимално бързо да бъдат подготвени необходимите наредби и законадателни промени, така че отварянето на пазара да се случи до края на тази година.

Вероятно всички производители на електрическа енергия у нас ще излязат на борсата, сочат първоначалните анализи. Преференциалните цени на някои производители ще бъдат покривани от таксата за задължение към обществото. "Борсата има смисъл като такава, ако на нея са всички производители", допълни Иванов.

Председателят на КЕВР уточни още, че няма основание за протест от страна на потребители на топлофикационни услуги заради искано повишение на цените от страна на топлофикационните дружества. Според Иванов искането не кореспондира с решението на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още