IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев покани корейски компании да участват в "София Тех Парк"*

По време на посещението си в Сеул президентът подписа декларация за всеобхватно партньорство с Южна Корея

15:23 | 14.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев покани корейски компании да участват в "София Тех Парк"*

България е регионален лидер в Югоизточна Европа в областта на информационните технологии, коментира по време на посещението си в Южна Корея президентът Росен Плевнелиев и покани корейския бизнес да участва в „София Тех Парк“.

Държавният глава отличи и стратегическите предимства на инвестициите в България – ниски разходи за бизнеса и ниски данъци, модернизираща се инфраструктура, квалифицирани специалисти и развити индустриални зони.

„Гарантираме достъп до 500-милионен европейки пазар“, коментира още Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Президентството.

На съвместна пресконференция с корейския си колега Пак Гън-хе българският държавен глава отчете още, че Корея е приоритетен партньор на България в Азия, българските продукти са добре приети на азиатския пазар, а страната ни е с отлична репутация в региона.

„Много световни компании вече оперират в България и ще се радваме повече корейски компании да стъпят в страната ни. Ще задълбочим бизнес контактите в сектори като информационните технологии, инфраструктура, енергетика, транспорт и логистика, автомобилна индустрия, земеделие и храни, аутсорсинг и туризъм“, коментира още Плевнелиев.

По време на официалната визита на президента в Корея беше подписана и съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство. 

На основата на изградените търговски отношения двете държави ще положат усилия да намерят по-ефективни начини за увеличаване на инвестициите. За целта през октомври т.г. ще се проведе първото заседание на Българо-корейската смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество за обсъждане на конкретни проекти за инвестиции и установяване на преки контакти между бизнеса  на двете страни, обяви от своя страна президентът Пак Гън-хе.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Центъра за иновации на Samsung и в Центъра за креативна икономика и иновации в Пангьо, който е средище на ИТ-индустрията на Южна Корея.

Междувременно в размикте на визитата стана ясно, че Южна Корея се интересува от производството на българско кисело мляко и сирене. Това е било обсъдено на срещата на директора на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева в Сеул с един от най-големите бизнесмени в корейската република Чой Канг-Йонг, президент на CY Group.

Според Чой Канг-Йонг нашите продукти са качествени с добър вкус и се търсят, но вносът е много малък. Корейците знаят, че българското кисело мляко и сирена са най-добрите в света. В момента обаче са изместени от пазара от гръцко кисело мляко и фета сирене, които се рекламират на пазара като най-добрите и единствени.

Друг потениал, който вижда Чой Канг-Йонг е производството на розово масло. Има корейски интерес към закупуването и изграждането на нови масиви с розови насаждения в България. Маслото и розовите продукти са популярни сред населението на азиатската страна.

*Новината е допълнена в 17.43 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е , ти ми оправи настроението тоя следобед...благодарско !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
fall
преди 8 години
Абе не е все там, северните имат технологии като ядрено оръжие, за разлика от южните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Северни , южни все корейци , налЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
fall
преди 8 години
Защо?Да идват корейците, да ги покани г-н Плевнелиев, да работят у столичния тех парк за купичка ориз, а кучетата в столицата им ги харизваме да си ги хапват както искат :). И пари дори няма да им искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Щях да се съглася с тебе ако Плевнелиев беше в Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
fall
преди 8 години
Браво на Плевнелиев, корейците да го послушат и да идват да участват в столичния ни тех парк. Ние сме страна с много високи технологии, корейците ще има какво да научат от нас. Да пращат евтини работници, а ние да ги учим на технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още