IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ситуацията с Русия е по-лоша, отколкото през Студената война

България е лоялна към евроатлантическите партньори и заставаме зад санкциите, заяви премиерът

15:39 | 15.05.15 г. 2
Борисов: Ситуацията с Русия е по-лоша, отколкото през Студената война

Не е важно как ще бъдат изчислени щетите от играта на санкциите между Запада и Русия – косвени или преки, а е важно те да бъдат отменени. Това коментира от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от „Атака“ Волен Сидеров.

Премиерът допълни, че за да отпаднат санкциите на Запада, е необходимо да бъде решен конфликтът в Украйна.

„И България, и ЕС, и Русия губят от санкциите“, категоричен беше той. Страната ни обаче е лоялна към евроатлантическите партньори и затова застава зад ограниченията, макар и мнението на премиера да е че санкциите са крайна мярка.

В същото време лидерите на държавите от ЕС, които се бяха обявили против санкциите срещу Москва, са гласували в тяхна подкрепа, припомни още Борисов.

„Сега положението е по-лошо, отколкото по време на Студената война“, смята Борисов и посочи, че тогава е имало ясни правила – от едната страна е стоял Варшавският договор, а от другата – НАТО.

И за Сидеров ситуацията е по-зле от времето на Студената война, но пък това дава възможност за „нестандартни ходове“. Той е убеден, че санкциите на ЕС срещу Русия са продиктувани от САЩ и призова българският премиер да настоява пред европейските си колеги за отпадането на санкциите. „Време е ЕС да покаже на САЩ, че води грешната политика“, заяви националистът.

Според него кризата в Украйна няма да бъде решена скоро заради тежкото икономическо състояние на САЩ, които по думите му се нуждаят от военен конфликт, за да стимулират икономиката си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
По важното е че този който организира и финансира преврата в Киев добре печели. През изминалата година външнотърговският стокооборот на САЩ с Русия е нараснал с цели 5.5% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Стефчо
преди 8 години
Страната ни обаче е лоялна към евроатлантическите партньори и затова застава зад ограниченията, макар и мнението на премиера да е че санкциите са крайна мярка.Тиква. Ако американците имаха такива интереси в Русия, каквито имат европейците нямаше да има никакви санкции. Що Европа не наложи санкции към С. Арабия - има опити за придобиване на ядрено оръжие /както Иран/ и бомбардиране на чужда държава /Йемен/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още