IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Николов: Лошото отношение към туристите сваля приходите

Някои съвети при резервации за почивка от председателя на Асоциация "Активни потребители"

16:42 | 25.05.15 г.
Б. Николов: Лошото отношение към туристите сваля приходите

Четете дребния шрифт, когато правите резервации за почивка, за да няма неприятни изненади, препоръча на туристите председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в интервю за Dnes.bg. Според него лошото отношение на родните хотелиери е изгонило хората от курортите ни.

Препоръки

Трябва да правим разлика между два типа пътуване – организирано или самостоятелно. Когато пътуваме с туроператор имаме повече права и възможности, но пък когато човек сам си планира настаняването, има по - голяма гъвкавост и хората са се разпределили относително поравно между двата типа пътуване. При пътуване с група трябва да си познаваме правата, които са свързани със задължителна застраховка, ваучери, общо време. Трябва да получим една папка с книжа и е хубаво да я прегледаме. Когато си планираме сами пътуването, в зависимост от това какви средства използваме за резервации, е важно да гледаме в малкия шрифт, защото много често има допълнителни условия, които не са съвсем очевидни на пръв поглед, но пък са важни. Например дали се плаща паркирането или не, басейните, интернета, който много често може да е рекламиран като безплатен, но пък да се окаже, че е много бавен и трябва да се плаща допълнително за по-бърза скорост. Това важи повече за чужбина, защото в България интернетът е на доста добро ниво. Много важен момент е да отделяме време да четем отзиви на други туристи, но не във форумите, защото там се напълни с тролове и човек не може да е сигурен в мненията на хората, които изказват препоръки или критики към даден обект, но в резервационните платформи тези възможности са отрязани и мненията са обективни, на тях може да се има доверие, защото те така са дефинирани, че мнение могат да оставят само хората, които са ползвали дадения обект.

Най-големите проблеми

За България хората се оплакват от обслужването, от лошо отношение, от шум, но няма рецепта срещу това, а моята препоръка към бизнеса е, че е крайно време да разберат, че лошото отношение сваля приходите им и трябва да се научат на по-добро и вежливо обслужване, защото това ще им направи бизнеса по-доходен и успешен. Не спазват елементарни норми на гостоприемство. Като цяло си остава лошото отношение към туристите. Нещо, което не може със закон да се дефинира и да се формулира като права. Просто търговците трябва да се научат да го правят както е по цял свят. Бих им препоръчал да отидат една седмица в Турция, една в Гърция и да си видят грешките. Не може да си нацупен, намръщен, да се отнасяш лошо с туриста и да очакваш той да дойде и да доведе дори и семейството и приятелите си. Няма да стане.

От миналите години знам, че приемните не се радват на много голяма посещаемост. Като цяло има една пасивност у българина да се интересува от правата си, от интересите си. Ние като че ли повече чакаме някой друг да свърши това вместо нас, но това ни е голямата грешка. Трябва да се научим, че няма друг по-заинтересован от нас самите да ни намери най-добрите условия и е наивно и илюзия да смятаме, че има армия от инспектори, които могат да минат по всяка керемидка да проверят и всичко да бъде вкарано в стандартите. Най-добрият инспектор е самият потребител и той трябва да отделя по-голямо внимание на това какво се предлага и да е критичен, когато неговите очаквания и претенции не са задоволени.

Когато фалира туроператор в последния момент

Два такива случая имаше тази година и те не са първите и няма да са последните. Всеки един потребител с договор за организирано пътуване трябва да знае, че туроператорът има задължителна застраховка и копие от нея трябва да му е предоставена заедно с договора. В случай на фалит трябва да си отвори договора, да види кой е застрахователят и да постави претенцията си пред него. След това трябва да е търпелив, да изчака да мине процедурата, която е около месец и да си получи парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още