IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява в пети пореден месец

По-благоприятни нагласи има в строителството, търговията на дребно и услугите, докато в промишлеността те се запазват, отчита НСИ

11:29 | 28.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се подобрява в пети пореден месец

Стопанската конюнктура в страната през май се подобрява с 3,1 пункта - четвърти пореден месечен ръст след покачването с 3,8 пункта през януари, 1,2 пункта през февруари и 0,9 пункта през март и 2,5 пункта през април, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в строителството (+2,5 пункта), търговията на дребно (+5,7 пункта) и услугите (+8,1% пункта), докато в промишлеността нагласите на практика се запазват.

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

В промишлеността анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

В строителство подобрението се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност запазва равнището си от предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с април.

В търговията на дребно повишението е поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за обема на продажбите през последните три месеца са също благоприятни, като и очакванията за следващите три месеца се подобряват.

При услугите има ръст, който се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.


Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.  

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Нормално, винаги става така като се махне комунистическото правителство на ДПС, не че Бокси е направил нещо, ама без комунисти и по инерция да е караме резултата винаги е по добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Батя
преди 8 години
Тъжни новини за всеки хейтър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
смешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още