IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще ореже цените на клинични пътеки

Необходимото намаление е от порядъка на 18,7%, заяви Кирил Ананиев

17:48 | 01.06.15 г.
НЗОК ще ореже цените на клинични пътеки

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все пак ще ореже цените на клинични пътеки и ще прибегне до прехвърляне на дейности от болничната в извънболничната помощ, за да намали плащанията към болниците и да се вмести в бюджета си, в който се очертава дефицит от 200 млн. лева в края на годината. Това стана ясно след срещата между ръководството на Здравната каса и Лекарския съюз.

Преговорите ще продължат, не са постигнати конкретни договорки, съобщи БТА.

По думите на председателя на Надзорния съвет на касата и зам.-финансов министър Кирил Ананиев при очаквания дефицит е необходимо намаление в цените на клиничните пътеки от порядъка на 18,7%, а не както първоначално бе обявено - 13%.

Ще се работи и по изваждането на някои медицински дейности от болничната в извънболничната помощ, което също ще спести разходи и така няма да се наложи драстично намаление на цените на пътеките. Според Ананиев дефицитът няма да бъде преодолян само с изваждане на дейности от болниците и все пак ще е нужно намаление в цените на пътеките.

Вариантът за актуализация на бюджета на НЗОК е крайна мярка, която към този момент не се обсъжда.

„За да няма дефицит от 200 милиона лева в Здравната каса, трябва да се намалят цените на клиничните пътеки с 18,7 на сто“, каза Кирил Ананиев.

Като причина за този дефицит той посочи първоначалното намаляване на бюджета на НЗОК за тази година с 80 млн. лева, ранното разпределение на резерва на НЗОК, както и включването на нови дейности, за които Касата плаща и за които ще са необходими още 35 млн. лева.

Предстои да се обсъди с Лекарския съюз някои клинични процедури да се извършват в доболничната помощ, а не в болницата, както е сега, но от съсловната организация не дават никакви гаранции, че това ще се случи.

По думите на Ананиев предстои да се обсъжда и дали да се намалят цените на всички клинични пътеки, както и дали да се намалят цените на пътеките във всички болници. В момента резервът на касата е 90 млн. лева като с част от тях могат да се покрият разходите за лекарствата за онкологично лечение. Следващата седмица преговорите продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още