IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Референдумът цели да върнем доверието в политическата система

Президентът изрази задоволство от готовността на кабинета за реформи и настоя за конкретни резултати от тях

20:01 | 04.06.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и българският президент Росен Плевнелиев.<em> Снимка: Прессекретариат на държавния глава</em></p>

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и българският президент Росен Плевнелиев. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Референдумът цели да върнем обратно доверието в политическата система. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при посещението си в Русенския университет "Ангел Кънчев", предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

„Моят апел към политиците е да направим смислени следващи избори. Нека да покажем, че пряката демокрация работи, нека да дадем шанс на народа да бъде чут. Нека да заздравим основите на българската демокрация, след като питаме народа“, посочи държавният глава.

Той вярва, че политическите партии ще се отнесат отговорно към идеята за произвеждане на национален референдум.

„Не си мисля, че референдумът отново ще потъне в процедурни хватки и безсмислено политиканстване. Не съветвам политическите сили да се отнасят по този начин към очевидното желание на българския народ да бъде питан, да бъде чут. Този референдум не е заради мен, той не е и заради политическите партии, а за да се възстанови доверието на българските граждани и легитимността на политическата система. Този референдум е заради политическата система - като такава каквато имаме и каквато бихме искали да изградим", каза още Плевнелиев.

По думите му ниското доверие на гражданите е проблем и то може да бъде преодоляно само тогава, когато не се използват "процедурни хватки", тогава, когато не се "партизанства".

Формулираните три въпроса в направеното предложение към Народното събрание са резултат на очакванията за повече представителност при избора на народни представители, заяви още президентът Плевнелиев.

„За 25 години нямаме два последователни избора по едни и същи правила. В изборната нощ неизбежно ставаме свидетели и на взаимни обвинения за манипулация на изборния процес. Бих искал това да се промени, като чуем как народът желае да избира собствените си представители в Народното събрание“, заяви държавният глава и призова народните представители да докажат, че в България работи и пряката демокрация.

Президентът изрази надеждата си в рамките на предстоящата предизборна кампания „да станем свидетели на дебат по същество“, а не на поредни обвинения за купен и манипулиран вот, допълват от пресслужбата на държавния глава.

Плевнелиев изрази задоволство от готовността на кабинета за реформи и настоя за конкретни резултати от тях.

„Апелирам българското правителство и парламент, зависи само от нас, да имаме ясни приоритети и да постигаме конкретни резултати. Радвам се, че днес реформата е приоритет. Още по-добре е, че виждаме силна заявка за реформа в здравеопазване, сигурност, правосъдие и образование. Това е знак, че искаме по национално отговорен начин да подобрим ситуацията. Тази заявка е само началото на един процес, който заедно ще извървим”, каза още Росен Плевнелиев.

„За първи път в годините на прехода виждаме ясно политическо желание с конституционно мнозинство в българския парламент. За първи път виждаме и огромното желание системата да се подобри от долу нагоре”, допълни той.

Държавният глава изказа своето удовлетворение, че в българската прокуратура текат дебати, защото по думите му това е заявка за устойчивост на процеса. Росен Плевнелиев беше категоричен, че Механизмът за сътрудничество и оценка по отношение на българската съдебна система не се прилага, за да се „угоди“ на Брюксел, а за да се отговори на очакването на гражданите за справедливо правораздаване.

„Държавите, които не разполагат с природни ресурси като нефт и природен газ, могат да постигнат устойчив растеж и да бъдат успешни само ако вложат усилията си в изграждането на работещи институции“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

„Ние българите нямаме газ и петрол, следователно, ако искаме да сме богати, трябва да гарантираме върховенството на закона”, посочи държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава изрази подкрепата си за изграждането на нови мостови съоръжения над река Дунав, които да свързват България и Румъния. Президентът припомни, че свързването на Силистра и Кълъраш ще увеличи възможностите за икономически обмен между регионите от българска и румънска страна и ще подкрепи изграждането трансевропейските транспортни коридори в региона на Югоизточна Европа.

„Трябва да гледаме и отвъд съществуващия мост при Русе и да признаем, че имаме нужда от втори мост при града, с което да отговорим на нарасналия икономически обмен с Букурещ и изграждането на модерните железопътни и транспортни връзки “, заяви още държавният глава.

Страната ни ще продължи да работи за скорошно присъединяване към Шенгенското пространство, посочи още президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава България и Румъния постигат добри резултати при охраняването на външните граници на Европейския съюз и това многократно е признавано от страна на европейските институции.

„Вече сме изразили и подкрепата си за поетапно присъединяване към Шенген, на първо време това да се случи по отношение на българските летища и пристанища“, добави президентът. „Вършим си добре работата по границите и съм сигурен, че държавите членки скоро ще го оценят", заяви по време на дебата държавният глава.

Президентът благодари на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс за предоставената възможност българските граждани да бъдат активни участници в дебата за бъдещето на Европа и да отправят своите въпроси и предложения директно към Европейската комисия.

„Ако правилата не важат еднакво за всички, ще ни бъде много трудно да постигнем и благосъстояние за всички“, заяви по време на събитието министърът на правосъдието на Румъния Роберт-Мариус Казанчук, който определи като успешно разширяването на трансграничното сътрудничество между България и Румъния.

„Създаването на Европа, която да гарантира икономическа стабилност и да дава възможност за личностно развитие на всеки гражданин, е в основата на дебата в европейските страни днес“, заяви от своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Той подчерта, че европейските държави са взели своето решение да споделят съдбата си и само заедно могат да определят и собственото си бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
StraightForward
преди 8 години
ALDY ОТ къде се обади ве..... пълен ***..... КАКВО СЕГА ЗНАЧИ, ЧРЕЗ КОСТИНБРОД, ПРЕЗИДЕНТА ТИ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ... АХ, ТВОИТА МАЙКА, ***... МОЖЕ ЛИДА ИМА ТОЛКОВА *** БЪЛГАРИ, МОЖЕ ЛИ??? ЕЙ *** КОСТИНБРОД Е АФЕРА НА ДПС И БСП .... НЕ ГО ЛИ ЗАГРЯ ДО СЕГА ПОД ДИКТОВКАТА НА ПУТИН... ТИ ЗА 100МЛН.ДОЛАРА, КОИТО ПУТИН Е ПЛАТИЛ ЗА АНТИШИСТОВА РЕВОЛЮЦИЯ ЧУВАЛ ЛИ СИ, НЕЗАЕШ ЛИ КОЛКО ОТ ТЯХ ВЗЕХА АТАКА ,ДПС,БСП... АХ МАМИТО ТИ МАЛОУМИНИЦИ, АХ КАКВО НИ ЧАКА С ТАКИВА ПЪЛНИ ДЕГРАДИРАЛИ ***, ЗНАЧИ ВИКАШ ПРЕЗИДЕНТА ТИ ИЗБРАН С ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ, АХ ТВОЙТО *** ***, КОИ ТА Е РОДИЛ ВЕ БОЛЕН МОЗЪК, КАК МОЖЕ, КАК МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА *** БЪЛГАРИ.. МАЙКА ВИ ДА *** МАЛОУМНАТА, КОЙ ВА РОДИ ЧЕ ДА НИ ПРЕЧИТЕ ДА СЕ РАЗВИВАМЕ, ВАШАТА МАМА НАРЕДЕНА ПРОДАЖНА.... ТО ГОЛЯМИ МАЛОУМИЯ НЕ БЯХ ЧУВАЛ... ЕЙ БОЛЕН *** НЕ ПИШИ, ЧЕ СИ МНОГО ЛОШО ***, И НЕ СТАВАЩ ЗА НИЩО.. ТВОЙТО *** И ПРОДАЖНИК *** И БОЛЕН...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Т.н. президентин "спечели" изборите с хватката "Костинброд". Спомнете си просровутите чували в "Универсиада". Разликата със следващия беше 140 хиляди гласа, при НЕВАЛИДНИ бюлетини тъкмо ДВА ПЪТИ повече. Мамин Ваньо в Пловдив провеждаше инструктажи как да се "произвеждат" невалидни бюлетини. Та дрънкай глупости за ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВНА глАва.Ще го призная ЗА ВЕЛИК, ако сега КОМСОМОЛСКИЯТ ПАРТИЕЦ седне и напише няколко тапета срещу ЧЕРВЕНАТА НАПАСТ. Като се прави на ЕНИЧЕР, нека действа като еничер. Включително да заклейми баща си, като "червенопрашковец".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 5
sandr0
преди 8 години
Русофилистични маймуни като теб не смятам да каня никъде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 5
valentino29
преди 8 години
Това дето го казваш ,да вземеш да го повториш на висок глас в някой мол или на витошка,като преди това обявиш часа на събитието,че да не закъснеем за шоуто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 10
sandr0
преди 8 години
Плевнелиев е единствения читав президент,които е имала страната ни...коментарите на *** по долу го доказват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Дрън дрън, а измамите и далаверите със строителство на самия Плевньо?Да върне парите и да си признае, пък тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
Грях ми на душата, ама половината малоумия и откровени престъплени съм готов да му ги простя на президентчето ни, ако свали тази идиотска и влудяваща усмивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
*** , пускате лудия за наказание ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
StraightForward
преди 8 години
Плевнелиев печели президентските избори през 2011 г. като кандидат-президент на ГЕРБ на балотажа. На втория тур получава 52,56% от подкрепата според междинните резултати от ЦИК.[3] На 19 януари 2012 г. Плевнелиев и Маргарита Попова полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание[4] Встъпва в длъжност на 22 януари 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
StraightForward
преди 8 години
Ро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още