IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Референдумът цели да върнем доверието в политическата система

Президентът изрази задоволство от готовността на кабинета за реформи и настоя за конкретни резултати от тях

20:01 | 04.06.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и българският президент Росен Плевнелиев.<em> Снимка: Прессекретариат на държавния глава</em></p>

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и българският президент Росен Плевнелиев. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Референдумът цели да върнем обратно доверието в политическата система. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при посещението си в Русенския университет "Ангел Кънчев", предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

„Моят апел към политиците е да направим смислени следващи избори. Нека да покажем, че пряката демокрация работи, нека да дадем шанс на народа да бъде чут. Нека да заздравим основите на българската демокрация, след като питаме народа“, посочи държавният глава.

Той вярва, че политическите партии ще се отнесат отговорно към идеята за произвеждане на национален референдум.

„Не си мисля, че референдумът отново ще потъне в процедурни хватки и безсмислено политиканстване. Не съветвам политическите сили да се отнасят по този начин към очевидното желание на българския народ да бъде питан, да бъде чут. Този референдум не е заради мен, той не е и заради политическите партии, а за да се възстанови доверието на българските граждани и легитимността на политическата система. Този референдум е заради политическата система - като такава каквато имаме и каквато бихме искали да изградим", каза още Плевнелиев.

По думите му ниското доверие на гражданите е проблем и то може да бъде преодоляно само тогава, когато не се използват "процедурни хватки", тогава, когато не се "партизанства".

Формулираните три въпроса в направеното предложение към Народното събрание са резултат на очакванията за повече представителност при избора на народни представители, заяви още президентът Плевнелиев.

„За 25 години нямаме два последователни избора по едни и същи правила. В изборната нощ неизбежно ставаме свидетели и на взаимни обвинения за манипулация на изборния процес. Бих искал това да се промени, като чуем как народът желае да избира собствените си представители в Народното събрание“, заяви държавният глава и призова народните представители да докажат, че в България работи и пряката демокрация.

Президентът изрази надеждата си в рамките на предстоящата предизборна кампания „да станем свидетели на дебат по същество“, а не на поредни обвинения за купен и манипулиран вот, допълват от пресслужбата на държавния глава.

Плевнелиев изрази задоволство от готовността на кабинета за реформи и настоя за конкретни резултати от тях.

„Апелирам българското правителство и парламент, зависи само от нас, да имаме ясни приоритети и да постигаме конкретни резултати. Радвам се, че днес реформата е приоритет. Още по-добре е, че виждаме силна заявка за реформа в здравеопазване, сигурност, правосъдие и образование. Това е знак, че искаме по национално отговорен начин да подобрим ситуацията. Тази заявка е само началото на един процес, който заедно ще извървим”, каза още Росен Плевнелиев.

„За първи път в годините на прехода виждаме ясно политическо желание с конституционно мнозинство в българския парламент. За първи път виждаме и огромното желание системата да се подобри от долу нагоре”, допълни той.

Държавният глава изказа своето удовлетворение, че в българската прокуратура текат дебати, защото по думите му това е заявка за устойчивост на процеса. Росен Плевнелиев беше категоричен, че Механизмът за сътрудничество и оценка по отношение на българската съдебна система не се прилага, за да се „угоди“ на Брюксел, а за да се отговори на очакването на гражданите за справедливо правораздаване.

„Държавите, които не разполагат с природни ресурси като нефт и природен газ, могат да постигнат устойчив растеж и да бъдат успешни само ако вложат усилията си в изграждането на работещи институции“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

„Ние българите нямаме газ и петрол, следователно, ако искаме да сме богати, трябва да гарантираме върховенството на закона”, посочи държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава изрази подкрепата си за изграждането на нови мостови съоръжения над река Дунав, които да свързват България и Румъния. Президентът припомни, че свързването на Силистра и Кълъраш ще увеличи възможностите за икономически обмен между регионите от българска и румънска страна и ще подкрепи изграждането трансевропейските транспортни коридори в региона на Югоизточна Европа.

„Трябва да гледаме и отвъд съществуващия мост при Русе и да признаем, че имаме нужда от втори мост при града, с което да отговорим на нарасналия икономически обмен с Букурещ и изграждането на модерните железопътни и транспортни връзки “, заяви още държавният глава.

Страната ни ще продължи да работи за скорошно присъединяване към Шенгенското пространство, посочи още президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава България и Румъния постигат добри резултати при охраняването на външните граници на Европейския съюз и това многократно е признавано от страна на европейските институции.

„Вече сме изразили и подкрепата си за поетапно присъединяване към Шенген, на първо време това да се случи по отношение на българските летища и пристанища“, добави президентът. „Вършим си добре работата по границите и съм сигурен, че държавите членки скоро ще го оценят", заяви по време на дебата държавният глава.

Президентът благодари на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс за предоставената възможност българските граждани да бъдат активни участници в дебата за бъдещето на Европа и да отправят своите въпроси и предложения директно към Европейската комисия.

„Ако правилата не важат еднакво за всички, ще ни бъде много трудно да постигнем и благосъстояние за всички“, заяви по време на събитието министърът на правосъдието на Румъния Роберт-Мариус Казанчук, който определи като успешно разширяването на трансграничното сътрудничество между България и Румъния.

„Създаването на Европа, която да гарантира икономическа стабилност и да дава възможност за личностно развитие на всеки гражданин, е в основата на дебата в европейските страни днес“, заяви от своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Той подчерта, че европейските държави са взели своето решение да споделят съдбата си и само заедно могат да определят и собственото си бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
ЕЙ ЧЕРВЕН ***, НЕЩО ЗА ТОВА ДА КАЖЕТЕ ???????С КОЛКО ПРОЦЕНТА ТОЧНО, ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ?????Ро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
НЯКОИ, ЧЕРВЕН ПИНКО ДА КАЖЕ НЕЩО: Захариева: Предложението на президента за провеждането на референдум е абсолютно правилноПрочети цялата статия тук: http://***.cross.bg/glasyvane-prezidenta-zaharieva-1468149.html#ixzz3c7pz5tcd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
StraightForward
преди 8 години
Много *** *** сте всичките червен ***. Ей пълни ***, четете поне книги от време на време, че да ви се раздвижи мозъка.. болен червен. Няма оправия с такива като вас... ВСИЧКИТЕ *** ИСКАТЕ РУСИЯ, МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ***???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 6
StraightForward
преди 8 години
Електронното гласуване: колкото по-рано, по-добреПлевнелиев мотивира необходимостта от въвеждане на електронното гласуване с това, че е "доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света"."Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите. Нека се обърнем към технологиите от 21-ви век, като мотивираме все повече българи да ги ползват", каза Плевнелиев.Той припомни, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници са се преброили по електронен път. По думите му поне 1.5 милиона български граждани живеят и работят по света, като не са безразлични към случващото се в страната ни. С електронното гласуване ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света."Ако българските граждани на референдума кажат "да" на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. В редица страни има установени правни и технически гаранции, за да бъде защитено избирателното право на гражданина. Убеден съм, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано направим тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението", заяви Плевнелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
StraightForward
преди 8 години
ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие...Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин чрез референдум.", посочи Плевнелиев.Той заяви, че демокрацията е "безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството"."Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага. Нека гласът на народа бъде чут, а не купен.Демокрацията зависи от всеки един от нас", заяви Плевнелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
Ей червен ***,кого залъгвате въобще, пак себе си ли, ами вие млади не познавате ли?? Айде копайте си доматите, възрастни сте вече, на село. По закон искането на президента за свикване на референдум трябва да бъде одобрено от Народното събрание, но не е указано в какъв срок. През последните месеци Росен Плевнелиев е провел редица неофициални консултации във връзка с инициативите за такъв референдум, а БСП и ДПС вече изразиха мнение, че са против задължителното гласуване, докато ГЕРБ се обявиха "за".Според президента задължителното гласуване ще обезсмисли търговията с изборни гласове, а въвеждането на смесена избирателна система ще стабилизира партийната система и ще отговори на исканията на хората. Електронното гласуване пък ще даде възможност на българите зад граница да упражнят правото си на вот и ще доведе до повишаване на изборната активност."Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 8
ivanrog
преди 8 години
Доверието към президента е към 25-30% според социологическите проучвания, а неодобрението над 35%, което показва, че това не е президент на повечето българи. А на изборите е избран с близо 52,6% от ГЛАСУВАЛИТЕ или малко под 1,7 мил. българи, за сравнение, претендента му - Ивайло Калфин(сега министър) получава малко над 1,5 мил. гласа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
М О Д Е Р А Т О Р , моля заемете се с по сериозните клинични случаи , а не селементарните реплики !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 10
StraightForward
преди 8 години
пак ли ВЕ *** ЧЕРВЕН... ДАЙ НЯКАКВИ ФАКТИ, *** ЧЕРВЕНИ ***. ВИЕ ОБИЖДАТЕ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ И СТЕ ЗА СЪД, А СЕГА МИ ПЛАЧЕТЕ ЗА ***.. *** ***,..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още