IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът иска референдум заедно с местните избори

Въпросите за мажоритарно, задължително и дистанционно гласуване отговарят на желанието на гражданите, смята Плевнелиев

12:35 | 01.06.15 г. 3
Президентът иска референдум заедно с местните избори

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да предложи референдум заедно с местните избори.

Днес държавният глава коментира пред журналисти, че президентската институция и Народното събрание работят интензивно в търсене на най-доброто решение както за провеждането на местни избори, така и на референдум, при формула „2 в 1“. След като приключат разговорите с политическите партии, Плевнелиев ще направи обръщение към народа, в което ще обяви мотивите за произвеждане на национален референдум, съобщи прессекретариатът на  държавния глава.

Припомняме, че от 2014 г. президентът предлага референдум за мажоритарния вот, задължителното и дистанционното гласуване.

„Убеден съм, че по въпросите за всенародно допитване ще намерим правилната формула, така че този референдум заедно с местните избори да бъде успешен и пряката демокрация да получи подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови да го питат, но и да го чуят, а след това да действат“, коментира днес Плевнелиев.
 
Той изрази увереност в капацитета на Централната избирателна комисия да организира успешно национално допитване заедно с местните избори. Според него институциите ще имат достатъчно време, за да се подготвят.

Президентът коментира, че формулираните през 2014 г. въпроси за мажоритарно, задължително и дистанционно гласуване в различните му форми, включително по интернет, отговарят на желанието на гражданите и остават актуални. Предстои въпросите да бъдат окончателно прецизирани.

Той посочи, че се провеждат разговори с всички парламентарно представени политически сили за датата на местните избори и е много вероятно да се постигне пълен консенсус по този въпрос.

По време на извънреден председателски съвет в Народното събрание преди седмица парламентарно представените партии определиха за "най-приемлива дата" за местните избори 25 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
не си прав за задължителното гласуване!Само то е спасението на демокрацията за България!Това че ще ходиш до урната ще те накара да избереш и да се интересуваш повече от сега. Ако смяташ че помагаш на себе си и близките си с празна бюлетина - прави го, изора ти е нелеп, но твой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ако в Нар.събрание има по-малко от 121 депутати не може да се прави нищо и всичко което са гласували е невалидно защото няма кворум В същият ред на мисли ако са гласували по-малко от 50% изборите се обявяват за невалидни и аз затова не ги признавам последните избори защото са гласували 47% от имащите право на глас Не ми се рови по закона за изборите за да видя може и в закона така да пише но логиката е такава щом в Нар.събрание няма кворум (121 депутатчета) значи и за изборите е трябва да е така Задължителни избори е смешно защото ще отида и ще пусна невалидна бюлетина За мажоритарния вот И СЕГА ГО ИМА и всеки си спомня случая с БСП 15/15 и отделно всеки може да се яви на изборите ако събере 7200 подписа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
РЕФЕРЕНДУМ И ЗА ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още