IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на кворум провали работния ден на Народното събрание

Депутатите трябваше да обсъдят промените в Закона за здравното осигуряване и мораториума за износ на дървесина

12:11 | 05.06.15 г.
Липса на кворум провали работния ден на Народното събрание

Петък се оказа неработен ден за парламента. След три неуспешни опита за регистрация и събиране на необходимия кворум от 121 депутати в пленарната зала, председателят на Народното събрание насрочи следващото редовно заседание за парламента за следващата сряда. 

В дневния ред на депутатите за днес беше удължаване на мораториума за износ на дървесина и промени в Закона за здравното осигуряване. Вчера депутатите гласуваха специално да не бъде проведен парламентарния контрол, за да има време за важните промени в законодателството. 

От ГЕРБ веднага заподозряха, че БСП и ДПС са бойкотирали нарочно заседанието заради мораториума за износ на дървесина. От опозиционните партии обаче отрекоха това да е причината, но дадоха да се разбере, че наистина са съгласували действията си, след като видели, че ГЕРБ нямат достатъчно кворум.

"Депутатите на БСП са тук, но искахме да направим една проверка дали ГЕРБ вече са тръгнали към морето, както имат навика да правят през лятото, дали си спят вкъщи или каквото и да правят, то не е това, което им е вменено от техните избиратели", коментира Мая Манолова от БСП - Лява България. Според нея поне 20 депутати от ГЕРБ не са били в пленарна зала.

Тя обясни, че днешният бойкот е имал и за цел да припомни на четворното мнозинство, че работното време е от 9 часа. "Всички български граждани ходят навреме на работа, така че да бъдат така добри да идват навреме", каза Манолова. 

Зам.-председателят на парламента от квотата на ДПС Алиосман Имамов обясни, че нерегистрацията е легитимна парламентарна процедура. Той припомни, че тя бе ползвана от ГЕРБ в миналия мандат на народното събрание. "Този номер го научихме от ГЕРБ, няма никаква връзка със Закона за горите", каза той. 

Имамов обясни, че в движение бойкотът бил съгласуван с опозицията. На въпроса с каква цел е задействан, той отвърна: "С каква цел ГЕРБ си играеше на влез-излез в парламента през миналия мандат?". Имамов обяснил и на Цачева, че липсата на депутати от мнозинството действа демотивиращо и я посъветвал да си стегнат редиците. Депесарят даде да се разбере, че бойкотът с липсата на кворум може да се повтори и следващата седмица. 

Лидерът на БСП Михаил Миков пък заподозря ГЕРБ, че вече са в кампания и депутатите им правят агитация по места, вместо да са в парламента. "Старата любов ръжда не хваща", така пък зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев коментира съюзът между БСП и ДПС.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още