IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът реши да бъде закрита Националната служба по зърното

Светла Бъчварова предупреди за бъдещи проблеми в сектора

15:30 | 26.06.15 г.
Парламентът реши да бъде закрита Националната служба по зърното

Парламентът прие на първо четене Законопроект за закриване на Националната служба по зърното. В гласуването участваха 94 народни представители, от които 68 бяха "за", 15 - "против", а 11 се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по земеделието и храните се посочва, че със законопроекта се отменя и Законът за съхранение и търговия със зърно. Промените предвиждат Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи с цялото си имущество и архив да премине към Българската агенция по
безопасност на храните (БАБХ). Агенцията ще трябва да осъществява контрол за качество на зърното. Останалите активи, пасиви, архиви, права и задължения, както и данните от регистрите на закритата служба ще преминат към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Собствениците и ползвателите на обекти за съхранение на зърно ще следва да подават декларации за местонахождението и капацитета на обектите, както и за наличното количество зърно в съответните областни дирекции "Земеделие", които след извършване на проверка ще издават удостоверения. Въз основа на тези данни областните дирекции ще водят и съхраняват бази данни за обектите за съхранение на зърно на територията на областта и за лицата, които ги стопанисват, а МЗХ - за цялата страна.

Публичните складове за зърно, зърнохранилищата и другите обекти за съхранение на зърно, които са вече лицензирани или регистрирани, ще бъдат вписвани служебно. Промените предвиждат МЗХ ежегодно да провежда представително окачествяване на добитата реколта от пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и ориз.

Единственият депутат, който взе участие в дискусията по законопроекта, беше Светла Бъчварова от "БСП -Лява България". Тя възрази срещу намерението за закриване на Националната служба по зърното и отмяната на Закона за съхранение и търговия със зърно. Според нея мотивите на вносителите са несъстоятелни и противоречиви.

Тя заяви, че промените ще създадат хаос в зърнения пазар и невъзможност за реагиране при кризи. Бъчварова подчерта, че контролът е необходим, защото цените на зърното определят цените на всички продоволствени стоки. "При най-малък дефицит на зърно цените на всички продоволствени стоки скачат за много кратко време и осигуряват една спирала на инфлацията", обясни тя.

По думите й голяма част от земеделските производители не разполагат със складова база и предоставят това зърно на влог. Някой трябва да им гарантира, че това, което са предоставили, ще бъде съхранявано и ще могат да разполагат с него, заяви депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още