IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват добра зърнена реколта и намаляващи цени

За поредна година се очаква огромно производство, надхвърлящо потреблението

16:00 | 01.06.15 г. 2
Експерти очакват добра зърнена реколта и намаляващи цени

Добра реколта от зърно, придружена от намаляващи цени – това са прогнозите на експертите малко преди началото на жътвената кампания. Цените падат вече цяла година заради огромното производство и по-малкото потребление.

В България се очакват около 4,5-4,8 млн. тона добив на хлебно зърно, показват данните на Световния съвет по зърното. Високо ще е не само количеството, но и качеството, при добри климатични условия.

Експертите обаче прогнозират задържането на цените около сегашните от 300 лв. за тон, коментира пред БНР Антонина Белопитова от ССБ. Тя отчита, че  качеството не е влошено, не се наблюдават и сътресения в Черноморския регион, в България, Румъния и Турция. Затова се очакват големи реколти и към момента няма фактор, който да вдигне цената.

Изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов допълни, че на пазара влияят и други фактори, освен цената на основната суровина, но радостната новина за всички потребители е, че цените на основните суровини падат.

За една година в България цената на пшеницата е паднала с 12%. Подобна е и тенденцията при царевицата – 290 лв. за тон без ДДС, което е 14 на сто намаление за година.

Единствено рапицата и слънчогледът регистрират по-високи цени, което се дължи на по-малко засетите площи в световен мащаб. Рапичното семе се търгува срещу 720 лв. за тон у нас – с 5% по-скъпо, отколкото през миналата година по същото време, а слънчогледовото – между 630-670 лв. за тон – около миналогодишните нива.

Суровото олио на международните борси следва цената на суровината и ще върви нагоре след слабото колебание с около 2% по-малко през последната година. В България тенденцията е вече отчетлива и бутилката от литър струва 1,70 лв. без ДДС на едро.

Стабилна тенденция надолу обаче бележи цената на захарта. У нас в момента тя се търгува за около лев за килограм, поевтиняването е с 15 на сто. Васил Симов коментира, че досега не е имало толкова изразена тенденция за намаляване на цената в разстояние на година.

Антонина Белопитова допълни, че в случая това се дължи на цената на петрола: „Когато намалее цената на етанола и другите производни биогорива, цената на тръстиковата захар пада, тя не се търси като суровина за тези алтернативни горива“, обясни тя.

Цената на суровия петрол е около 63 долара за барел. От февруари увеличението е с 30 на сто. Тогава цената се беше сринала буквално до 48 долара за барел, коментираха експертите.

Спада в цените на металите те обясняват със застой в икономиката, в случая  конкретно икономиката на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Не видях къде го видяха едногодишния спад на царевицата и пшеницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Не видях къде го видяха едногодишния спад на царевицата и пшеницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още