IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектните климатични условия в САЩ поддържат цените на зърното ниски

Очаква се производството на зърнени култури в света да надвиши предварителните прогнози

11:10 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хедж фондовете направиха "най-мечия" залог досега върху цените на зърнените култури - от царевица до соя, след като комбинацията от слънце и дъжд създадоха почти перфектни условия за отглеждане от американските земеделски стопани, коментира Bloomberg.

От другата страна на Средния запад времето е достатъчно сухо за обработка на полетата, но и с достатъчно дъждове, за да покълнат и излязат семената. Сценарият за умерени климатични условия, означава, че пролетната реколта е по-напред от нормалното и добивите може да превишат прогнозите на правителството. Атмосферните прогнози за лятото показват, че температурите ще бъдат близки до средните или малко по-ниски, което допълнително помага на посевите, твърди MDA Information Systems.

Добрите условия за отглеждане накараха Международния съвет по зърното (IGC) миналата седмица да обяви, че световното производство ще бъде по-голямо от очакваното. Изобилието от доставки означава, че фондовите мениджъри са увеличили почти два пъти залозите си за спадащи цени на зърното през миналата седмица.

„Намираме се в сезон на перфектни условия за отглеждане и сеитба“, казва Самир Самана, глобален стратег в Wells Fargo Investment Institute, който управлява 1,6 трилиона долара. „Имаме добри запаси и въпреки че търсенето расте, то не се повишава достатъчно бързо, за да накара цените да тръгнат в обратна посока“.

След като земеделските производители произвеждат повече зърно отколкото светът има нужда, глобалните разходи за фураж спаднаха до най-ниските си стойности от 2010 г. насам, намалявайки разходите на компаниите. Стоковият индекс на Bloomberg спадна с 3,6% през тази година, а индексът на Bloomberg за земеделието, обхващащ 8 селскостопански продукта, потъна с 13%.

И докато се очаква общите световни запаси на царевица, соя и пшеница да достигнат световен рекорд, съотношението на запасите спрямо световното потребление ще се запази на ниво с около 8% по-ниско от средното за последните 30 години, твърди американското Министерство на земеделието. Това показва, че нарасналото търсене все още оставя добива уязвим за всякакви климатични шокове.

„Въпреки че имаме положителни резултати от ранната сеитба, не сме толкова развълнувани и не смятаме, че все още е време да празнуваме“, казва Сюзън Дамбекалн, мениджър на портфейл в Capital Innovations LLC, която управлява около 1 млрд. долара. „Условията през юли и август имат по-голямо влияние и ще се отразят на крайните добиви. Имахме много климатични крайности през първата част от годината и това може сериозно да се отрази с наближаването на летните месеци“.

Земеделците увеличават продукцията си по целия свят, създавайки по-голяма конкуренция за американските износители. Бразилия скоро ще постави рекорд в добива на соя, а агенцията по посевите в Канада през май повиши прогнозите си за реколтата от пшеница в страната. Земеделските стопанси в цял свят ще добият около 1,968 млрд. куб. тона зърно за сезон 2015-16 г., който започва на 1 юли, твърди Международният съвет по зърното. Това е увеличение на прогнозите с 1,1% в сравнение с миналия месец.

Доларът ще продължи да се повишава спрямо повечето големи валути през следващата година, което също ще подкопае привлекателността на американския износ, коментира Акаш Доши, вицепрезидент на Citigroup Global Markets Inc. в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още