IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупрежденията за вредата от тютюна ще заемат 65% от опаковките с цигари

Със Закона за тютюна ще бъдат забранени ментоловите филтри

14:18 | 29.06.15 г.
<p>
	Цигарени кутии с предупредителни надписи в Берлин. <em>Архив: Ройтерс</em></p>

Цигарени кутии с предупредителни надписи в Берлин. Архив: Ройтерс

Снимките и предупрежденията за вредата от пушенето ще заемат 65% от опаковките с цигари през 2016 г. Това предвижда проект за изменение на Закона за тютюна, предложен от Министерството на икономиката.

И сега на кутиите има предупредителни текстове, но не и снимки, както в редица страни – например на поразени от рак бели дробове.

Предупредителните снимки с текст ще трябва да покриват 65 на сто от външната предна и задна повърхност на кутията. За някои опаковки на цигари и тютюн предупреждения ще се отпечатват и от вътрешната страна на капака на кутията.

Предвижда се забрана за продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества. Забранява се в цигарите и тютюна да има витамини или други добавки, създаващи впечатлението, че тютюневото изделие е полезно или по-малко вредно за здравето, кофеин или таурин, или стимулиращи съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Забраняват се добавките, които оцветяват дима, улесняват вдишването или абсорбирането на никотина, които имат канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства в неизгорена форма.

Забранява се и продажбата на цигари с филтри и хартия, които дават възможност за промяна на мириса или вкуса на цигарите – сега на пазара има цигари, във филтрите на които е сложена ментолова капсула, която може да промени вкуса на вдишвания дим.

Стимулиращите добавки ще бъдат забранени и за пълнителите на електронните цигари.

Етикетите на цигарите не трябва да включват елементи, които рекламират тютюневото изделие или насърчават неговата употреба, като създават погрешно впечатление за здравните последици и опасностите, които представлява.

Една потребителска опаковка цигари ще трябва да съдържа най-малко 20 къса цигари, а за тютюн за ръчно свиване на цигари – не по-малко от 30 г тютюн.

Ще има преходен период за реализация на цигарите, които са пуснати на пазара преди 20 май 2016 г. Те ще могат да се предлагат до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. Преходният период за реализация на електронните цигари, които са пуснати на пазара преди 20 ноември 2016 г., е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

Въвежда се и забрана за рекламиране на електронните цигари и на контейнерите за многократно пълнене в радио- и телевизионни предавания.

Вносителите на проекта обясняват, че с него българското законодателство се хармонизира с две евродирективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още