IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ароматните добавки изчезват от цигарите на европейския пазар

Тютюнът трябва да изглежда като тютюн и да мирише като такъв, заяви еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг

15:38 | 19.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ароматните добавки изчезват от цигарите на европейския пазар

По време на традиционния обеден брифинг на Европейската комисия в Брюксел комисарят по въпросите на здравето Тонио Борг представи дългоочакваните предложения за промени в Директивата за тютюневите продукти.

Предложението предвижда забрана на добавките, даващи характерен вкус на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия (тютюн за дъвчене). Задължително е използването върху цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари на предупреждения относно здравето под формата на големи снимки. Те ще заемат 75% от лицевата част от кутията на цигарите.

„Информацията от етикетите подвеждат потребителите, които смятат, че някои цигари са по-малко вредни от другите“, посочи Борг, визирайки рекламните надписи за по-ниското съдържание на катран и допълни, че те ще бъдат забранени.

„Тютюнът трябва да изглежда като тютюн и да мирише като такъв“, уточни още здравният комисар във връзка със забраната за добавката на ароматни съставки, които правят по-привлекателни цигарите. Няма да бъдат забранени всички ароматизирани добавки, а само тези, които дават силен характерен аромат, криещ миризмата на тютюна. Специална комисия ще дава одобрение дали съставката може да бъде вложена.

От думите на Борг обаче стана ясно, че цигарите с аромат на шоколад, мента и ванилия ще изчезнат от пазара в ЕС. Той обаче не отговори конкретно на въпрос забранени ли ще бъдат тънките цигари, а обясни, че изследвания показват, че тънките цигари са по-привлекателни за младите хора, а целта на ЕК е не да забрани пушенето, а да го направи по-малко привлекателно.

Предвижда се директивата да влезе в сила след между 3 и 4 години – тя трябва да бъде приета от Европейския парламент, като прогнозите на европейския комисар са текстовете да бъдат одобрени от сегашния мандат на европейските депутати. След това ще има около 18 месеца преходен период.

Тонио Борг е поискал забраната за енфието да остане и това е записано в предложенията за промени в директивата. Тя ще действа за всички държави от общността, като само Швеция се възползва от правото си на изключение през 1995 година.

Тонио Борг замести Джон Дали на поста комисар по въпросите на здравето само преди броени седмици. Именно промяната в Комисията забави представянето на предложенията за промени в директивата. Джон Дали си тръгна от поста след обвинения, че лобист е използвал неговото име пред шведски производител на енфие и е поискал „значителна“ сума, за да падне забраната за продажба на тютюна за дъвчене в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още