IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля премахването на бранда от цигарените кутии

Мярката влиза в сила от утре в Австралия, но според експерти уеднаквяването ще увеличи пушенето

17:11 | 30.11.12 г.
ЕК обмисля премахването на бранда от цигарените кутии

Премахването на всички отличителни елементи от цигарените кутии ще има по-скоро обратен ефект и няма да намали пушенето. Мнението изказва Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщават от института.

Според него при уеднаквени опаковки предпочитанията на потребителите ще се насочат към цигарите с по-ниска цена, което пък е свързано и с качеството на предлагания продукт. Мярката ще ощети компаниите, които са инвестирали в репутацията, допълва Ганев.

Докладът на института е по повод предлагани промени в Директивата за тютюневите изделия. През 2011 година от ЕК поискаха мнението на гражданите на общността по повод цигарените изделия, сред които беше и казуса с премахването на марките от кутиите.

От ИПИ предупреждават още, че премахването на бранда от кутиите с цигари може да се окаже само първата крачка и да бъдат атакувани и други продукти, считани за вредни – алкохол, безалкохолни напитки или продуктите на бързото хранене.

Чиновниците признават, че по този въпрос мненията, които са получили, са много различни. Някои смятат, че липсата на марка ще намали рекламния ефект и ще бъде осигурена защитата на европейските граждани. Противниците на мярката обаче обясняват, че тя няма да повлияе на хората, които пропушват сега.

ЕК обаче не са пионери по отношение на тази спорна за мнозина мярка и тя вече е въведена със закон в Австралия. Цигарените компании подадоха жалба в съда срещу приетия от парламента закон с мотива, че нарушава Конституцията и записаното в нея право на собственост, но загубиха делото.

Така от 1 декември 2012 година, или само след броени часове, в магазините в Австралия цигарите вече ще се продават в масленозелени опаковки, без марки, но с предупреждения, че пушенето е вредно за здравето.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още