IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля да уеднакви цигарените опаковки

Австралия вече въведе изискване цигарите да се продават без отличителни за отделните марки знаци

14:55 | 17.08.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ЕС обмисля да уеднакви цигарените опаковки

След като Австралия въведе изискването цигарите да се продават в еднакви опаковки без отличителни за отделните марки знаци, Европейският съюз (ЕС) също обмисля въвеждането на подобно изискване като част от законодателните мерки за борба с тютюнопушенето, съобщи онлайн изданието EurAktiv.com.

Европейските власти ще публикуват през есента проект за изменение на директивата за тютюневите изделия от 2001 г. Предвижда се да бъдат въведени по-строги правила за пакетирането и се планират законодателни промени, насочени към най-новите тютюневи изделия, към които спадат и електронните цигари, съобщи говорителят на Европейската комисия (ЕК) Антонио Гравили.

Той допълни, че се обмисля и отпечатването на големи графични изображения, свързани с тютюнопушенето, върху кутиите за цигари.

Европейските власти смятат, че премахването на отличителните знаци на марките ще намали разпознаваемостта им сред младите хора, които често са склонни да се отъждествяват с различните тютюневи брандове така, както го правят с модните марки или с мобилните телефони.

Според Световната здравна организация пушенето е една от най-големите заплахи за здравето, с които светът се е сблъсквал. Организацията прогнозира, че пушенето може да убие по 8 млн. души годишно до 2030 г., ако правителствата не предприемат повече мерки, свързани с неговото ограничаване.

В директивата за тютюневите изделия от 2001 г. беше въведено изискването производителите на тютюневи изделия да изписват върху кутиите предупредителни текстове за здравните рискове, свързани с тютюнопушенето, както и да ги илюстрират с изображения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
8млн души в световен мащаб измрели от пушене мисля да са по-малко от заетите в производството на цигари и свързните с него, пак в световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
много го надценяваш този бизнес като заетост.Иначе политиката на ЕС за скриване на брандовете е добра и е в синхрон с забраната за реклама. Да не забравяме какво стана с 2 цигарени марки като ги позиционираха в чалга клипове - доста скорост набраха за отрицателно време.Иначе за пъна забрана - ако гледаме наркотиците не е много работеща. Щом има търсене и начини ще се намерят. Много по-добре е да се контролира пазара и да се намали търсенето с определени подходи. Допълнително така се контролира качеството малко или много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
RedBot
преди 11 години
"Организацията прогнозира, че пушенето може да убие по 8 млн. души годишно до 2030 г., ако правителствата не предприемат повече мерки, свързани с неговото ограничаване."Ахх колко са загрижени...Ми направо да криминализират пушенето, да изкоренят тютюна, да бутнат фабриките...Интересно хората дето са заети в този бизнес и оставайки без препитание дали няма да дадат повече жертви от недохранване, стрес алкохолизиране и посягане към дрога??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И какво ще стане, когато марката "Х", създаде конкретна кутия с конкретни рисунки, защити я като авторско право, след това, марката "У" с друга картинка и т.н. Пак няма да могат да се копират. И пак няма да има търговска марка и лого отгоре. Пък и един път купена, в кутията има цигари с надпис, ерго клиента ще търси само кутията с конкретната картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още