IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък към края на юли е 801 млн. лв.

За същия период на 2014 г. е имало дефицит от 1,1 млрд. лв., става ясно от стенограмата на правителственото заседание

16:57 | 05.08.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният излишък към края на юли е 801 млн. лв.

По данни на Министерството на финансите към края 31 юли 2015 г. изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 милиарда лева, което представлява 62,7% от годишния размер. Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв., като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1,1 млрд. лева. Това е докладвал на днешното правителствено заседание заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, става ясно от стенограмата.

По думите му това означава „едно много сериозно подобряване, което, надявам се, да го съхраним до края на годината”. Ананиев уточнява, че всичко ще зависи от изпълнението на европейските програми, където предстоят да се финализират редица проекти. „Друг сериозен фактор са общините, които имаха значителни наличности в началото на годината – над 1 милиард лева, обаче естествено и покрай предстоящите избори кметовете започват да харчат сериозно тези излишъци и наблюдаваме ежемесечно, но не можем да въздействаме там, защото това са собствени приходи”, отбелязва Кирил Ананиев. 

„Само като преизпълнение това е 13% по-висока събираемост отколкото за същия период на миналата година, или в пари това са около 2,2 милиарда лева”, посочва още той. И уточнява, че тук има данъчни и неданъчни приходи, има и европейски средства. Но като цяло  е по-добра данъчна събираемост, която представлява 1,3 милиарда повече, отколкото за същия период на миналата година, посочва Ананиев.

В коментар на данните Ананиев казва, че това са „впечатляващи резултатите от двете агенции, които събират данъчните приходи в страната – това са Агенция „Митници“ и данъчната администрация”.

"Агенция „Митници“ само за юли е събрала 64 милиона лева повече от акцизи в резултат на борбата с корупцията и измамите, които съществуват по нашите митници и граници. Така че това е един действително впечатляващ резултат", допълва заместник-финансовия министър.

Здравните вноски и социално-осигурителните вноски също бележат преизпълнение, коментира Ананиев. Но отбелязва, че те имат цикличен характер и в крайна сметка към края на годината ще видим какво е точно преизпълнението в тези два института, които се занимават със здравното и социалното осигуряване.

„Сами разбирате, че всичко това отива в частни джобове и сега се изправя срещу нас. Затова искам още веднъж да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори, са точно тези, които понасят най-големите щети в момента“, коментира министър-председателят Борисов.

Премиерът казва пред министрите си, че е забранил каквато и да е публичност, но „всеки ден има по ДДС операции, по контрабандата, по източването на бюджета”. „Продължаваме в пълен обем да затваряме кранчетата, където изтичат парите – това е и в здравеопазването, това е по здравни каси, това е в образованието…”, допълва Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
lareman
преди 8 години
Всеки си говори от неговата камбанария,ти си ги използвал за ремонт ,аз ще инвестирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 8 години
"спестяванията ще ни доведат до бедност" - Дж.М.Кейнс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
mnz
преди 8 години
Не е точно да се говори за стимулиране, а по-скоро за принуждаване. Това е по-точната дума. Защото реално аз не бях опрял толкова до ремонт на дома ми, но поради държавната политика за ограничаване на възможността на хората да спестяват реших, че е по-добре да ремонтирам и обзавеждам защото парите вървят към обезценяване, защото много се печатат. А лихви те са ниски, то няма и защо да са високи защото постоянно се бълват нови камари с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 8 години
Ниските лихви стимулират и инвестиционното търсене не само потребителското .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
mnz
преди 8 години
Монетарната доктрина е такава, прав си.Това което казвах обаче е малко по-различно. Че заради ниските лихви хората в моемнта направиха и тук-там все още правят някои отлаганаи разходи. Не съм само аз, много познати също така постъпиха, кой смени кола, кой ремонтира дом, примери имам много около мен. Но тези разходи са еднократни за дълъг период от време, поне 5г. Така че според мен тази есен приходите от косвените данъци ще спаднат рязко, народа като приключи с тези дейности, после няма и да харчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 8 години
в случая по скоро на зима :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
RedBot
преди 8 години
Да не забравяме, че идат избори, когато ще се похарчат едни пари. Пилците се броят на есен. Това сега са еквилибристики за надъхване на електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 8 години
Току що очерта основната монетарна доктрина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
mnz
преди 8 години
Има излишък, защото хората са платили повече данъци. У нас данъците са главно косвени, преките не са на почит. Косвени се плащат при покупки.При тези ниски лихви у нас хората предпочитат вместо да спестяват да купуват, аз например ремонтирах и обзаведох основно апартамента тази пролет. И дотук, повече нямам какво да купувам скоро, и не съм единствения който разсъждава така. Скоро очаквайте приходите да спеднат за момента, просто някои разходи се правят веднъж за няколко години, после няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още