IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столицата привлича повече туристи

С 5,6% повече гости са посетили София за полугодието на годишна база

16:44 | 06.08.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В центъра на столицата започна фестивалът &quot;София диша&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

В центъра на столицата започна фестивалът "София диша". Снимка: БТА

Българската столица успява да привлече повече туристи. За първите шест месеца на годината 5,6% повече гости са посетили София. Това показват данните от подадените декларации от местата за настаняване, разположени на територията на Столична община, съобщават от пресцентъра ѝ.

Броят на регистрираните гости на града е малко над 485 хиляди души. От тях 284 хиляди са чужденци и 201 хиляди - българи. Най-голям е броят на посетителите през юни.

В сравнение със същия период на 2014 г. е отбелязан ръст от 5,6%, като при българските посетители нарастването е от 5%, а при чуждестранните - с малко над 6%.

Най голям е броят на туристите от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция, следвани с неголяма разлика от тези от Израел, Румъния, Франция, Русия и Сърбия и Черна гора.

Броят на българските туристи е сравнително равномерно разпределен през първите шест месеца на годината, докато при чуждестранните гости е налице постоянна тенденция на увеличаване от януари до юни, когато са отчетени и най-голям брой туристи – почти 62 хиляди души.

За същия период са реализирани 848 хиляди нощувки, или ръст от 3,4% в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Мишок, ти и по това си компетентен?Колко препълнени заведения на открито в София видя, дето туристите чакат за маса? Колко пъти видя опашки пред наличните музеи? С какво ще напълниш новите?Имаш ли идея къде точно се пада антична Сердика и как би изглеждало "разкриването" й? Или требваше да се разпишеш и днес под некоя статия, та да върви надника?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
София има потенциал да привлече с пъти повече туристи, но трябват повече пешеходни зони, заведения на открито, музеи и разкриване на античната Сердика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още