IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Бреговият център в Бургас ще участва в борбата с контрабанда на горива

Движението и състоянието на корабите, плаващи в териториалните води на България, вече ще се следят изцяло по електронен път

15:01 | 08.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Прерязването на лентата на новия Брегови център за управление на корабоплаването в Бургас. <em>Снимка: БТА</em></p>

Прерязването на лентата на новия Брегови център за управление на корабоплаването в Бургас. Снимка: БТА

Бреговият център в Бургас ще подпомогне борбата с контрабандата на горива. Това каза на откриването на съоръжението днес в морския град премиерът Бойко Борисов. С него пристигнаха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на Бургас Димитър Николов, пише БТА.

Инвестицията е за 20 млн. евро, припомни премиерът и каза, че това е "поздрав към контрабандистите, тъй като вече корабите, които ходят в морето и прехвърлят пратки бензин или корабно гориво, ще бъдат наблюдавани".

Бреговият център в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа в денонощието, информират от пресцентъра на транспортното ведомство. В рамките на проекта се създава още Национален център за електронен документооборот в морския транспорт, наречен още „едно гише“. Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информация от един източник.

Данните, които събират пристанищните власти, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и санитарните служби, вече ще се въвеждат по електронен път. По този начин заинтересованите институции и бизнеса, ще могат да използват наличната информация. Това ще улесни компаниите, при планиране на посещенията на корабите в пристанищата и товаро-разтоварните дейности в тях.

Министър-председателят каза още, че подобни съоръжения другата събота ще бъдат открити във Варна, а после и за река Дунав. По този начин физически вече няма да има как да се укрие кораб.

Борисов разясни и една от схемите, използвана за контрабанда на горива. Това ставало в морето. Корабите заставали един до друг и си прехвърляли гориво.

„Сега, ако някой от корабите си изключи навигацията, за да се прикрие, това ще означава, че е потънал“, обясни още Борисов. Той добави, че при такова действие веднага "Гранична полиция", Агенция "Митници" и всички други системи ще се активират и ще отидат на място, за да извършат проверка.

Борисов каза, че се надява тази схема за контрабанда, която е вървяла от десетилетия, да се прекрати, и с бреговия център да се подпомогне работата на митниците и "Гранична полиция".

По време на събитието пред премиера беше направена демонстрация на функционалните възможности на системата за управление на корабния трафик. Беше показан и Националният център за електронен документооборот в морския транспорт, поясняват още от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Бреговият център в Бургас се изгражда в рамките на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове“ (VTMIS), финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра в Бургас и Варна струва около 4 млн. лв.

„С реализирането на проекта България става една от първите държави членки, които изпълняват изискванията на Европейския съюз за безопасност, търсене и спасяване“, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. „В тази област страната ни вече изпреварва и редица европейски държави, които все още не са изградили подобна информационна система.“

След края на събитието премиерът Бойко Борисов бе запитан и за инцидента с областния управител на Разград. Борисов отговори светкавично: "Вече съм го отстранил". Той му пожела да оздравее, но каза, че доверието от него е свалено на мига.

"Вече не е областен управител. Дай боже да се оправи, но в държавната администрация няма да работи. А като нарушител ще си носи отговорността", категоричен бе той.

Друг от въпросите бе свързан с цените на държавния оператор "Пристанищна инфраструктура" и дали се очаква промяна така, че те да са конкурентни на пристанището в Констанца. Министър на транспорта Ивайло Московски отговори, че те са съобразени с конюнктурата на пазара, преглеждат се периодично на няколко месеца и са адекватни.

На събитието присъстваха още генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, изпълнителният директор на пристанище Бургас ЕАД Диян Димов, както и представители на централната и местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Пълни глупости са това, при положение, че България не може да упражни своят законен авторитет да охранява тази част от границата си през която минават корабите от и за Лукойл + нефтеното пристанище "Росенец".Думите на премиера отново са политически изявления за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
тикво зна4и викаш 4е ве4е няма да може 2 кораба да са един до друг у морето а? хахаааааааа ми има шлангове и мощни помпи ще са на растояние и глей ко става хахааааа и ве4е ще знаят 4е щом има връзка с сателита и не е потънал кораба никой нема да дойде да ги притеснява..и то ве4ер по тъмно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
dobri
преди 8 години
Тази "борба с контрабандата" май е по-скоро борба с конкуренцията на Лукойл. Цената на петрола падна, в Европа горивата по бензиностанциите са с около 0,10 е/л по-ниски. Но не и в България - тук когато петрола пада цените не мърдат, но при повишение реагират веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
http://bivol.bg/lukoilschengen.htmlСмешки по Бойковски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още