IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Минчев: Ръстът на износа не може да компенсира загубата на руския пазар

Спадът в цените на петрола повиши конкурентоспособността на европейската икономика, заяви експертът

11:05 | 11.08.15 г. 50
Георги Минчев: Ръстът на износа не може да компенсира загубата на руския пазар

Данните за нарастване на износа на България са оптимистични, но ръстът на експорта не може да компенсира загубата на един голям и платежоспособен пазар като руския. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Минчев, зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Припомняме, че по данни на НСИ износът на България расте с 11% през първата половина на 2015 г., благодарение на основните ни търговски партньори в Европа. В същото време година след въвеждането на западните санкции спрямо Русия и въведеното в отговор руско ембарго, търговските ни взаимоотношения с Москва все още не се подобряват.

Икономистът Искрен Пенчев коментира, че България традиционно изнася за трети страни, Балканите и на Изток. Той отбеляза като положителна тенденция експорта на инвестиционните стоки след 2012 г., както и свиването на дела на енергийните ресурси, които страната ни изнася. Все пак страната продължава да е голям износител на суровини и материали.

След въпрос за спада на цените на петрола Георги Минчев припомни, че цената на течните горива сериозно влияе върху себестойността на произвежданата продукция по всички възможни линии. 

„Вече можем да говорим за относително трайна тенденция. Очакванията са подобни нива на цените на течните горива между 55 и 80 долара за барел да се запазят в следващия тригодишен период. Това определено е добра новина. ЕС е нетен вносител на енергоресурси и намаляването на тяхната цена повишава конкурентоспособността на икономиката“, допълни Минчев.

Той смята, че това е един от факторите, довели до ръст на експорта. „След кризата през 2008 г. икономиките на страните от ЕС забуксуваха и процесът на следкризисно възстановяване отне доста време. Сега сме във фаза на умерен устойчив растеж“, допълни експертът.

За структурата на българския износ и загубените възможности на руския пазар Георги Минчев каза, че няма как да компенсираме стратегическото значение на този пазар за редица стокови групи, особено машиностроенето и високите технологии. „Русия предстои да се реиндустриализира за трилиони долари в следващите десетилетия и този пазар е изключително важен за редица отрасли в ЕС. Загубата му ще има стратегически негативни последствия за десетилетия наред“, каза той.

Успехът на глобалния пазар може да е резултат само от колективни усилия, допълни Минчев.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
един голям и платежоспособен пазар като рускияда се чете един "голям и платежоспособен" пазар като руския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Излагаш се, чесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Ето го и основното експортно перо на България и верно, че е реализирало як ръст! Извинявам се на всички, на които опонирах онзи ден под статията за покъртителния ръст на българския износ!"Дортмунд. Административният съд в Дортмунд забрани практикуването на най-старата професия на територията на града, след като броят на труженичките, предимно от България и Румъния, се е утроил, пише германският вестник Die Welt."Аз даже мисля, че има потенциал да компенсира изцяло загубата на руския пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 5
comet
преди 8 години
По спомен отпреди месец, в интервю за проблемите им в Англия, фермер от Англия коментира че според него англичаните губят повече от ембаргото отколкото губят руснаците. (не го пазя да го приложа)За мен, целта на ембаргото е да бъдат отслабени всички европейци (англичани, немци, българи, и разбира се руснаци). В същото време паралиите Патриции отново пренасочват инвестицииите си (за пореден път, сега май ще е от Китай в съседна югоизточна Азия) и никак не ги е грижа за Плебеите европейци (обикновенните англичани, немци, българи, камо ли руснаци).Май Mavi Goz е един от малкото останали в този форум дето си правят труда да опонират на все по-нарастващия брой местните сънародници с манталитет на модерни евро-европейци.Учудвам се как геноцида срещу кюрдите (как САЩ и Англия ги използват и предават, а Турция тотално подтиска и всячески унищожава) не подсказва на болшинството тука да се замислят (как Русия е от малкото държави дето се застъпва за правата на кюрдите) и каква би била съдбата на народа ни български ако разчитахме преди столетие-две само на САЩ, Англия или Турция (с доказани еничарски население и политика). По-глупави от нас ли са гърците (дето на база опита им с Кипър) демонстрират приятелство с Русия,! или арменците (чийто геноцит Русия призна, докато САЩ не признават)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 8 години
еми научи се да пишеш, неграмотен *** ... дано поне етикетите да са написани грамотно,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 8 години
Мави е печетаря , а и не е *** - спад си има - вярно че в поголямата си част се дължи на спаднали цени но е факт . Всичките ми колеги са надоле с 5-10 % към шестмесечието ( включително и аз )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Хааахаха... аз печатам етикетите бре, *** мозъчен! Аз произвеждам опаковки, мамин капиталисте, инвеститор геби... хахахаха... тука верно се напълни с ***!Гоше, цели браншове изчезнаха от българската икономика, когато загубиха руския пазар още през 90-те. Същото с Близкия изток. Няма нищо фатално, разбира се! Тук затворили, там фалирали някакви ***... хора остават без работа, хукват по чужбина да се спасяват... а умните глави мислят ли мислят как се прави икономика... със стратегии... без население... хахаха!Дерзайте, пичове! Яо и Николчо Шестицата знаят как се прави капитализъм... гледали са по телевизията... Ако те се запънат, коне, емзетки и моторетки чакат с експертни анализи - шъ стане капитализма, не мой да не стане! Хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ми като сме почнали да не търпим *** диктатори, кога ще дойде ред на кралската фамилия на Саудитска Арабия? Ами на Ердоган? А на Порошенко? А на Баце? А на катарците? А тия лекенца от САЩ до кога ще ни подслушват? Хайде стига с тоя фалшив морал. Гледай си интереса, както правят праведните европейци и американци.ПС: В името на демокрацията са избити много повече хора, от колкото от Хитлер, Мусолини и Сталин едновременно. При това не във военни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 8 години
"Пюрета, мюрета... не им разбирам".... ти и от други неща не разбираш ама се изказваш редовно..."Знам колко им паднаха поръчките за етикети на руски" ... от консерваджии, твоите приятели станаха печатари на етикети ... просто без коментар, с една дума ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
А що се отнася до другите сектори незасегнати от ембаргото - там проблема идва изцяло от обезценката на рублата заради спадналите цени на горивата. А от там лъсва основната слабост на Русия, за която ти говоря от години - че икономиката им е недоразвита, страдаща от колосални структурни проблеми и зависеща изцяло от износ на суровини. А с този проблем Путин няма капацитета да се справи - доказва го вече 15г. И не им е виновен ни ЕС ни САЩ, а само и единсвено те самите. САЩ вече санай големия производител на газ, а скоро може би на петрол в света - защо спадналите цени на петрола не им се отразяват така на икономиката като цяло ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още