IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Минчев: Ръстът на износа не може да компенсира загубата на руския пазар

Спадът в цените на петрола повиши конкурентоспособността на европейската икономика, заяви експертът

11:05 | 11.08.15 г. 50
Георги Минчев: Ръстът на износа не може да компенсира загубата на руския пазар

Данните за нарастване на износа на България са оптимистични, но ръстът на експорта не може да компенсира загубата на един голям и платежоспособен пазар като руския. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Минчев, зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Припомняме, че по данни на НСИ износът на България расте с 11% през първата половина на 2015 г., благодарение на основните ни търговски партньори в Европа. В същото време година след въвеждането на западните санкции спрямо Русия и въведеното в отговор руско ембарго, търговските ни взаимоотношения с Москва все още не се подобряват.

Икономистът Искрен Пенчев коментира, че България традиционно изнася за трети страни, Балканите и на Изток. Той отбеляза като положителна тенденция експорта на инвестиционните стоки след 2012 г., както и свиването на дела на енергийните ресурси, които страната ни изнася. Все пак страната продължава да е голям износител на суровини и материали.

След въпрос за спада на цените на петрола Георги Минчев припомни, че цената на течните горива сериозно влияе върху себестойността на произвежданата продукция по всички възможни линии. 

„Вече можем да говорим за относително трайна тенденция. Очакванията са подобни нива на цените на течните горива между 55 и 80 долара за барел да се запазят в следващия тригодишен период. Това определено е добра новина. ЕС е нетен вносител на енергоресурси и намаляването на тяхната цена повишава конкурентоспособността на икономиката“, допълни Минчев.

Той смята, че това е един от факторите, довели до ръст на експорта. „След кризата през 2008 г. икономиките на страните от ЕС забуксуваха и процесът на следкризисно възстановяване отне доста време. Сега сме във фаза на умерен устойчив растеж“, допълни експертът.

За структурата на българския износ и загубените възможности на руския пазар Георги Минчев каза, че няма как да компенсираме стратегическото значение на този пазар за редица стокови групи, особено машиностроенето и високите технологии. „Русия предстои да се реиндустриализира за трилиони долари в следващите десетилетия и този пазар е изключително важен за редица отрасли в ЕС. Загубата му ще има стратегически негативни последствия за десетилетия наред“, каза той.

Успехът на глобалния пазар може да е резултат само от колективни усилия, допълни Минчев.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Руснаците изцакаха латвийците за шпротите не по линия на ембаргото, а като им изкараха консервите неотговарящи на руските санитарни стандарти.. Което си е пълен виц :)) И да наистина ембаргото не обхваща консерви. Че спад има - има, не ти го отричам. Мисълта ми е друга - руския пазар отдавна не ни е основен, а който прави добър и качествен продукт и е загубил руския пазар поради ембаргото - няма да му е голям проблем да го замени с други пазари. Руския пазар е огромен факт. от него може да се печели добре - пак факт. Но за български производител с мощности в България - в никакъв случай не е незаменим. А за другото - сопата съм я ял вече :) оцелях :) Напълно вероятно е пак да я изям, но пак ще оцелея :) C"est la vie,както казват французите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Дай да видим тази година, а? Или не помниш кога и как руснаците въведоха контрасанкции? А сигурно и не знаеш как се правят отчети за пресата? Аз не коментирам прочетено из интернет, а чуто от германски бизнесмени. Тези, с соито аз общувам са от браншове, незасегнати от санкции и контрасанкции, но знам как треперят да не стигне и до тях - обемите им в Русия са често по-големи от това, което реализират на претъпкания европейски пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
@28 :) ахаха Тази лакардия в Германия Франция Италия и т.н ставало страшно я ръсиш от година и кусур Тоше. Как ще коментираш факта, че въпреки руското хранително ембарго ЕС е увеличил износа си на храни с 4.5 % за миналата година :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Абе сичките сте големи професори тука... нема що! Щото не обхваща ембаргото консервирани храни, затова латвийците усмърдеха целия ЕС да реват, че руснаците не им купуват шпротите...?Пюрета, мюрета... не им разбирам. Знам колко им паднаха поръчките за етикети на руски и знам защо, щото си говорим понякога... Мога да ти дам връзка ти да им кажеш това-онова, ако се имаш за такъв бизнес-уизард! Те са прости момчета, сигурно ще си ги туриш в малкия джоб... хаха!Ти май си единствения от целата менажерия тука, дето се занимаваш с нещо истинско, ама още си много важен - явно още не си ял големо дърво. Ама и това ще стане - така се поумнява и се стъпва на земята - ако оцелееш, разбира се... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
И да даобавя - никой не гледа домати за дом. пюре в оранжерии :))) Тъй че като даваш примери.. обмисляй ги по добре хахах :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...на този етап е достатъчно да е конкурент и само в една област.коя е тя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Ами мили, кажи на твойте прителчета млекарчета и зарзаватчии да си размърдат дупетата и мозиците и да си намерят пазари :) Ние сме част от най големия и платежоспособен пазар на света, и яко предлагаш продукт с добро качество и цена - няма начин да не успееш :) Ама за това се иска акъл :) И както и преди съм казавал - да разчиташ само на едни пазар или на един доставчик... си е меко казано дебилизъм :)) Ааа и да те светна - руското ембарго не обхваща консервирани храни мили :)))) Още повече, че в спец. доматено пюре във Франция много отдавна почти не се прави :)) В България познавам лично 90 % от производители на дом. пюре :)) Последния им проблем е руското ембарго - пре оназ им работа им е.:) Основния им проблем е, че няма достатъчно домати да преработват :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
Русия е голям нетен вносител на храни и не бива да се подценява . Нормално е сговняването на този пазар да доведе до проблеми на производителите на храни в ЕС ( включително и на нас )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Много ясно че САЩ искат това НО вие както и Путин сте в дълбока заблуда, че Русия все още е конкурент на САЩ и се ласкаете да мислите, че САЩ прилага някакви страхотни приоми, за да унищожи икономическата мощ на Русия. Ако САЩ има някакакви притеснения от Русия, те са по-скоро военни, но едва ли и там е толкова страшно. Това са търкания по-скоро по оста ЕС-Русия. На САЩ им дреме от и за Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 4
Kaoru
преди 8 години
*** е някой от родата ти. Предполагам най-приближените.Руският пазар е с големината на италианския и манталитет на средностатистически партиен другар със запек. Страните, за които спомена ще го преживеят много по-лесно, отколкото твоя милост и клоуните с червените носове си мислите.Просто регионалната сигурност е по-важна от провалените сделки по партийна и приятелска линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още