IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се пренасянето на повече от 40 къса ръчно свити цигари

Увеличава се акцизът на горивата за отопление според проект за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове

15:22 | 19.08.15 г. 4
Забранява се пренасянето на повече от 40 къса ръчно свити цигари

Забранява се пренасянето и превозването на повече от 40 къса ръчно свити цигари. Това предвижда проект за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове. Проектът е публикуван за обществено обсъждане от финансовото министерство.

Същото ограничение важи и за цигари, изработени от заготовки с филтър. Промяната има за цел да намали възможностите за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия.

Да бъдат увеличени акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, се предлага в проекта. Мярката има за цел да намали неправомерното използване на тежки и маркирани горива не като гориво за отопление, а като моторно гориво, с което се ощетява бюджетът. Такава е практиката на значителна част от държавите в ЕС, твърдят вносителите.

Очаква се акцизната ставка върху горивата за отопление да се увеличи така: газьол от 50 на 645 лв. за 1000 литра, за тежки горива -  различни от смазочните - от 50 на 400 лв., керосин - от 50 на 645 лв., втечнен нефтен газ (LPG) - от 0 на 340 лв.

Така ставките на практика се изравняват с моторните горива.

С цел намаляване на административната тежест са предложени промени, свързани с административни задължения на фирмите към Агенция „Митници“.

Предлага се облекчаване на регулациите при смазочните масла. За тях е предвидено освобождаване от облагане с акциз за опаковки до 5 литра, вместо както досега - до 3 литра.

За данъчно задължените лица, които използват в своята дейност денатуриран по специален метод етилов алкохол за производство на стоки, които не са предназначени за човешка употреба, се предвижда директно освобождаване от облагане с акциз, а не възстановяването му.

Променя се определението за независима малка пивоварна - за такава ще се считат тези с годишно производство до 50 000 хектолитра бира годишно.

Движението от един данъчен склад до друг на един и същ лицензиран складодържател на територията на страната на акцизни стоки с бандерол няма да се счита за освобождаване за потребление. Стоките ще са под режим отложено плащане на акциз след разрешение от Агенция „Митници“.

Изравнява се режимът за движение на акцизни стоки с бандерол за всички лицензирани складодържатели.

Предлага се да бъде прекратена практиката от недобросъвестни лица, имащи задължения към Агенция „Митници“, да заобикалят заплащането на дължимите публични вземания чрез прехвърляне на дружеството-длъжник на безимотни и създаване на нови дружества. Няма да се издават лицензи и удостоверения на лице, чиито собственици, управители, мажоритарни съдружници или акционери са били към момента на възникване на задълженията в управлението на фирми с публични задължения, събирани от митниците, освен когато е предоставено обезпечение.

Предложено е намаляване на сроковете за възстановяване на платения акциз за електрическата енергия от 3  на 2 месеца.

За хармонизиране на закона с действащото законодателство в областта на производството на енергия от възобновяеми източници се предлага в обхвата на закона да бъдат включени етери, произведени от биоетанол и втечнен биогаз.

С проекта се урежда да не се санкционират фирмите, ако средството за измерване и контрол не е пломбирано или пломбите са с нарушена цялост, но компанията предварително е подала уведомление за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
А най якото е че Калфин, който уж е ляв ... пък увеличава пенсионната възраст, което си е 100% дясна политика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Хехе, дългата ръка на Прасчо и Булгартабак. 40 къса цигари - че това са две кутии! Бой по конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Вместо да съберат новите акцизи - ще довършат фалитите в икономиката. Сефте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Тия хора ще ме накарат да искам да гласувам само за леви правителства. Може ли "дясното" правителство на ГЕРБ И РБ, да се скъсва от увеличаване на данъците и то най-вече на бизнеса! Увеличава се минималната заплата, увеличава се тока, сега горивата за отопление, ок, я ми кажете предвиждате ли по-висок разход за училищата, че сигурно 90% от тях са на течни горива за отопление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още