IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата не засяга двустранните икономически отношения на България и Гърция

Гръцки фирми у нас вече търсят и обслужване от български банки, съобщи икономическият министър

11:56 | 25.09.15 г.
Кризата не засяга двустранните икономически отношения на България и Гърция

Въпреки кризата стокообменът между Гърция и България има положителен тренд. Износът за полугодието расте с 9,8% до 744 млн. евро. Вносът от Гърция у нас също се увеличава – с 0,4% до 606 млн. евро. 

Това съобщи от парламентарната трибуна икономическият министър Божидар Лукарски. Той отговори на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов за двустранните отношения между България и Гърция и тактиката за привличане на гръцкия бизнес у нас.

Според Лукарски Гърция не може да бъде разглеждана като „глобален инвеститор”. В последните години, след като в България беше въведен плоският данък, към 9 хил. гръцки фирми са преместили своята дейност у нас, отбеляза икономическият министър.

По данни на организацията на гръцкия бизнес в България вече започва да се търси и финансовото обслужване от български банки, обясни още Лукарски.

България може да стане по-привлекателна и след отказа на Атина да облага с данък от 26% трансакциите със страни с по-ниски данъци, каквато е и България.

Белемезов коментира, че страната ни обаче не е активна в привличането на компаниите и трябва да се рекламира като надеждна инвестиционна дестинация.

В един от предизборните дебати в Гърция преди седмица беше засегнат въпросът с износа на дейност от страна на гръцки компании към България и други съседни държави.

Новоизбраният премиер Алексис Ципрас посочи тогава, че не само високите данъци гонят бизнеса към съседните страни, но и бюрокрацията и корупцията в страната, срещу които СИРИЗА е обещала да се бори.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още