IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Август разсея страховете на хотелиерите от провал на сезона

Постъпленията от нощувки са нараснали с 8,2% на годишна база въпреки песимистичните очаквания

12:41 | 12.10.15 г. 3
Август разсея страховете на хотелиерите от провал на сезона

Най-отпускарският месец от годината - август, донесе на хотелиерите повече приходи и на месечна, и на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

След като през юни националната статистика отчете срив в приходите от нощувки и те спаднаха до 127,3 млн. лв., или с 12,0% в сравнение с година по-рано, през юли данните станаха по-оптимистични. Юли донесе на хотелиерите приходи от нощувки от 242,7 млн. лв., или с 6,5% повече на годишна база. През август от данните на НСИ е видна още по-благоприятна тенденция - приходите от нощувки достигат 259,4 млн. лв., или с 8,2% повече на годишна база.

Очевидно страховете на туристическия бизнес за много слаб сезон не се оправдават, защото е налице не само ръст в приходите, но и в броя на туристите и реализираните нощувки.

През август у нас са функционирали 3 029 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с август миналата година общият им брой се увеличава с 3,6%, а на леглата в тях - с 2,3%.

Общият брой на нощувките в хотелите, регистрирани през август, е 5,1 милиона, или с 1,4% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като нощувките в хотелите с 4 и 5 звезди се увеличават със 7,0%, а в местата от по-ниска категория - намаляват с 3,9%.

През август в хотели с 4 и 5 звезди са реализирани 62,6% от общия брой нощувки на чужди граждани и 24,2% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 28,5% от нощувките на българи и 28,7% - на чужденци.

Пренощувалите лица в местата за настаняване през август също се увеличават - с 9,0% на годишна база. От тях 41,8% са българи, като по-голямата част от тях (74,5%) са нощували в места за настаняване с 1 и 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 3,4 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през август е 57,1%, като остава приблизително на равнището от август миналата година. Най-висока остава заетостта на леглата при хотелите с по-висока категория – 71,9%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 56,3%, и с 1 и 2 звезди – 38,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
НСИ работи с доброволно подадени данни и официалните от други ведомства. Затова и през Август общата заетост е 57%, колкото миналата година. че то при такава заетост всеки сезон ще е "кризисен".А истинската вероятно гони 70%+ при миналогодишна от 80%+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
cymru
преди 8 години
Жалко, ще трябва да почакаме докато отново стане за ходене на Черното море. Ще се отложат фалитите значи.Но е неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
moviestar4
преди 8 години
И за какво беше целия този зор и реване, че бил слаб сезона. Не знам, честно казано, някой който има бизнес на морето на края на сезона да е назад. При тях е ден-година храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още