IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът влиза в Народното събрание *

Възможността за електронното гласуване сега ще зависи от волята на депутатите

18:58 | 25.10.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Референдумът с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?", не бе решен от суверена – българският избирател.

Различни социологически изследвания показаха, че той е по-малко предпочетен в днешния ден на избор. Хората избраха местната власт пред това да гласуват електронно. Към 18 ч. гласувалите в референдума са 35,1% според Алфа рисърч.

Въпреки това над 20 на сто от избирателите у нас, а и в чужбина, са подкрепили тази възможност, затова и в Конституцията и изборните закони е записано, че допитването до народа ще влезе в парламента.

"За да може резултатът от референдума да се зачете като задължителен, избирателната активност трябва да е по-висока от тази на последните парламентарни избори - 48.66%. Тъй като този път различен брой хора имат право на глас, сега е нужно участие от 50.84%. Ако в националното допитване гласуват над 20%, парламентът трябва задължително да разгледа въпроса", гласят разпоредбите.

Повече от видно е, че електронното гласуване влиза в парламента, който в срок от три месеца трябва да се произнесе по въпроса, който е бил предмет на референдума днес. 

Това е вторият национален референдум, който се произвежда след демократичните промени през 1989 г., и петият в историята на страната след референдума за съдене на виновниците за националната катастрофа на 19 ноември 1922 г., референдума за премахване на монархията на 8 септември 1946 г., референдума за приемане на Конституцията на Народна република България на 16 май 1971 г. и референдум на 27 януари 2013 г. по въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

На референдума от 27 януари 2013 г. гласуват 1 405 463 избиратели (22 процента). От тях 851 757 гласуват с отговор "да", което е повече от половината от броя на участвалите в референдума (60,6 процента). 

Броят на участвалите в гласуването в националния референдум - 1 405 463, е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 юли 2009 г. гласоподаватели, който е 4 345 450, което прави предложението не прието.

На днешния референдум право на глас имаха 6 885 893 души. Разкрити бяха 294 секции в 45 страни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (приет от 40-то Народно събрание на 29 май 2009 г.) предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (на 5 октомври 2014 г. броят на гласувалите според подписите в избирателните списъци е 3 500 585 избиратели) и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. 

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание за разглеждане, което в срок от три месеца трябва да се произнесе.

Информацията е актуализирана в 20,15 часа *

Още подробна информация за изборите - в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Референдумът влиза с краката напред в НС..!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Този референдум много прилича на референдума за АЕЦ. Искат от хората да преценят нещо от което НЕ разбират. Те сляпо се уповават на държавата че няма да ги подведе. Държавата която отдавна не е тяхна. Затова е и такъв резултата. Засипват ги с разни празни приказки колко савършен ще бъде софтуера. Забравят да ги подсетят, че дори да е така това няма никакво значение. По същия начин толкова много пъти са ги лъгали и по време на избори. Кандидата бива представен с всичките му титли и експертиза, но това което остава скрито е за кого ще работи експертизата му. Така и професори да си избираме и задокеански величия в икономиката да назначаваме все ще си стоим БЕДНИ! :))) От значение е че ключа към гласовете и волята им, че е в ръцете на шепа хора. Занижаването на критериите в образованието дава вече резултати и кликата пристъпва все по смело в отнемането на правата на гражданите. Когато се усетят ще се хванат за главите какви ангажименти са поели от тяхно име.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 5
pepince
преди 8 години
За да гласуваме вчера с моето семейство изгубихме около 3 часа (общо) , не че си нямахме работа или не ни се ходеше на планина. Решихме да гласуваме с "ДА" за да не си губим повече времето, а една моя приятелка изминала 2500 км от Испания (където е на почивка) до Холандия за да може да гласува, това ли искаме в 21 ВЕК, три дни път с камили :) ...А за електронното гласуване...когато хакнат Paypal и хакера се отърве само с условна присъда елате да ме цункате :) ...така че технологиите са достатъчно напреднали и добрата защита е на ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Трябва я, ама пустий *** питат го, а той мълчи кат риба, затуй в втора серия ще е задължително. Ако не иска сам да си избира, поне да легитимира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Възможността за електронното гласуване сега ще зависи от волята на депутатите---------------------------------------------------------------------------------------------------добре де аз рядко пиша по теми за България, но не трябва ли е по волята на народа a не на някви дерибеи ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Рефврендумът влиза в народното събрание, а народното сънрание влиза в натфиз :-) в страната на чудесата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Опозицията в Украйна:"В Одессе возле избирательного участка полиция задержала мужчину в костюме Чубакки - он не смог предъявить удостоверение личности и водительские права, пишет Думская. Кроме того в голосовании отказали человеку в костюме Дарта Вейдера, который, как сообщается, вел на участке незаконную агитацию." :))))) Демокрация по украински. Днес в Украйна утре и у нас! :))) Край на проблемите с организирането на платения вот, където наплатения я гласува за този който му е платил я не. Край на "схемите"! Няма вече да се занимават с разни такикати, прости и алчни. Сядат на една маса с представителите на компанията която пише софтуера и се разбират като бизнесмени. Няма пари на ръка и изобщо нама да са платени в България. Чиста работа.Сега ще е много интересен и избора на компанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
След като Борисов го прекара през парламента, на българите няма да им остане друго освен да си създадат като в Украйна партии на Дарт Вейдър и Шрек ха ха ха ха и да си играят на парламентарни избори! Лелееее ужас ха ха ха няма такава държава! ха ха ха Но пък когато първите резултати от подобен вот започнат да излизат наяве ще има много дърлене по форума! ха ха ха шоу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 7
comet
преди 8 години
Нали преди време 'добрият' Борисов предложи на народа ни най-доброто което ГЕРБ имаше (Плевнелиев за президент), после докара и *** на власт (Реформаторите), и като благодарност за което сега ГЕРБ убедително печели, *** удвояват, а Плевнелиев прокарва електронно гласуване, т.е. да живее добрият Борисов! Кучетата си лаят, а Керванът си върви ., т.е. джаааф, джаф, джаф (да се доизкажа и аз): Напред и само напред, задъхани и жадни сред пустинята, вървим ли вървим след Борисов и Меркел към оазисът с кошарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 8
nikola66
преди 8 години
Неочаквано добър резултат за мен от референдума! Приятно съм изненадан! Радвам се и за милионите прокудени в чужбина българи. Честито и на платените *** - цената на труда им ще се вдигне... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още