IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът влиза в Народното събрание *

Възможността за електронното гласуване сега ще зависи от волята на депутатите

18:58 | 25.10.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Референдумът с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?", не бе решен от суверена – българският избирател.

Различни социологически изследвания показаха, че той е по-малко предпочетен в днешния ден на избор. Хората избраха местната власт пред това да гласуват електронно. Към 18 ч. гласувалите в референдума са 35,1% според Алфа рисърч.

Въпреки това над 20 на сто от избирателите у нас, а и в чужбина, са подкрепили тази възможност, затова и в Конституцията и изборните закони е записано, че допитването до народа ще влезе в парламента.

"За да може резултатът от референдума да се зачете като задължителен, избирателната активност трябва да е по-висока от тази на последните парламентарни избори - 48.66%. Тъй като този път различен брой хора имат право на глас, сега е нужно участие от 50.84%. Ако в националното допитване гласуват над 20%, парламентът трябва задължително да разгледа въпроса", гласят разпоредбите.

Повече от видно е, че електронното гласуване влиза в парламента, който в срок от три месеца трябва да се произнесе по въпроса, който е бил предмет на референдума днес. 

Това е вторият национален референдум, който се произвежда след демократичните промени през 1989 г., и петият в историята на страната след референдума за съдене на виновниците за националната катастрофа на 19 ноември 1922 г., референдума за премахване на монархията на 8 септември 1946 г., референдума за приемане на Конституцията на Народна република България на 16 май 1971 г. и референдум на 27 януари 2013 г. по въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

На референдума от 27 януари 2013 г. гласуват 1 405 463 избиратели (22 процента). От тях 851 757 гласуват с отговор "да", което е повече от половината от броя на участвалите в референдума (60,6 процента). 

Броят на участвалите в гласуването в националния референдум - 1 405 463, е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 юли 2009 г. гласоподаватели, който е 4 345 450, което прави предложението не прието.

На днешния референдум право на глас имаха 6 885 893 души. Разкрити бяха 294 секции в 45 страни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (приет от 40-то Народно събрание на 29 май 2009 г.) предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (на 5 октомври 2014 г. броят на гласувалите според подписите в избирателните списъци е 3 500 585 избиратели) и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. 

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание за разглеждане, което в срок от три месеца трябва да се произнесе.

Информацията е актуализирана в 20,15 часа *

Още подробна информация за изборите - в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 22
MZ/X
преди 8 години
Малка победа на разума, над желанието да сме модерни без дори реално да знаем какви ще се последствията на тази модерност!Ако искаме да сме модерни по добре беше да направим един референдум за ГМО. В много повече държави в света има опит с ядене на ГМО продукти от в колкото има опит с електронното гласуване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още