IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът влиза в Народното събрание *

Възможността за електронното гласуване сега ще зависи от волята на депутатите

18:58 | 25.10.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Референдумът с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?", не бе решен от суверена – българският избирател.

Различни социологически изследвания показаха, че той е по-малко предпочетен в днешния ден на избор. Хората избраха местната власт пред това да гласуват електронно. Към 18 ч. гласувалите в референдума са 35,1% според Алфа рисърч.

Въпреки това над 20 на сто от избирателите у нас, а и в чужбина, са подкрепили тази възможност, затова и в Конституцията и изборните закони е записано, че допитването до народа ще влезе в парламента.

"За да може резултатът от референдума да се зачете като задължителен, избирателната активност трябва да е по-висока от тази на последните парламентарни избори - 48.66%. Тъй като този път различен брой хора имат право на глас, сега е нужно участие от 50.84%. Ако в националното допитване гласуват над 20%, парламентът трябва задължително да разгледа въпроса", гласят разпоредбите.

Повече от видно е, че електронното гласуване влиза в парламента, който в срок от три месеца трябва да се произнесе по въпроса, който е бил предмет на референдума днес. 

Това е вторият национален референдум, който се произвежда след демократичните промени през 1989 г., и петият в историята на страната след референдума за съдене на виновниците за националната катастрофа на 19 ноември 1922 г., референдума за премахване на монархията на 8 септември 1946 г., референдума за приемане на Конституцията на Народна република България на 16 май 1971 г. и референдум на 27 януари 2013 г. по въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

На референдума от 27 януари 2013 г. гласуват 1 405 463 избиратели (22 процента). От тях 851 757 гласуват с отговор "да", което е повече от половината от броя на участвалите в референдума (60,6 процента). 

Броят на участвалите в гласуването в националния референдум - 1 405 463, е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 юли 2009 г. гласоподаватели, който е 4 345 450, което прави предложението не прието.

На днешния референдум право на глас имаха 6 885 893 души. Разкрити бяха 294 секции в 45 страни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (приет от 40-то Народно събрание на 29 май 2009 г.) предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (на 5 октомври 2014 г. броят на гласувалите според подписите в избирателните списъци е 3 500 585 избиратели) и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. 

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание за разглеждане, което в срок от три месеца трябва да се произнесе.

Информацията е актуализирана в 20,15 часа *

Още подробна информация за изборите - в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Нека си припомнят и съвършения софтуер на съдебната ни система. И за него преди въвеждането му се изприказваха същите приказки. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Несъгласните нека се замислят защо банките НЕ разччитат само на електронен носител на информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
Ooo Предстои и по интересна част от мелодрамата. Ще гласуват за едно, а резултата ще е, че са гласували за друго и ....внимание.......след като видят резултата даже ще се винят! Масово ще се чува ееех колко сме прости българите без изобщо да заподозрат КОЙ е гласувал ВМЕСТО тях ! Приказка! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 5
julian12
преди 8 години
Със или без електронна система манипулация винаги е имало и ще има. Ефективна система не е измислена защото правителствата нямат интере иначе може да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
aldy
преди 8 години
Бандата е вече с развързани ръце. Сега дори няма да знаем дали сме гласували или не, да не говорим пък за какво точно са ни взели гласа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Не е много сигурно че си живеят щастливо. Я колко бърже избраха клика която съска за война! Изобщо не е сигурно че те са си я избрали. Ако тука турците имат такова влияние в политическия живот а бяха в началото едва 10% от населението заедно с *** то там руснаците са сигурно над 30% а нямат никакво влияние. Сам си прави извода как се определя кой да води държавата им. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Те сега с електронното гласуване набързо ще си изберат ГМО за трапезата. Само стой и гледай! :)))) Сред първите в Европа ще го одобрят! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
В корумпирана държава да вкараш система, за която още никой в света не е измислил ефективна система за контрол на манипулации не е добра идея.Да не говорим и за българският гений в хакерството. В Естония може гражданите да си живеят щастливо с електронния подпис, но в България вече крадат пари от банкови сметки, пререгистрират фирми на чуждо име и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
ха ха ха не е истина! Ама така е то. *** народ слаба държава. Взеха ни икономиката а сега и правото на глас! Ако това стане факт , всички вотове ще бъдат печелени от Пентагона или ЦРУ. Боричкането тук ще е кой да прибере "гранта" ! ...не че досега не е било така но с електронното гласуване ще отпаднат куп подробности за преодоляване. Да не стане така да си гласувате и някоя войничка без да разберете! Всичко ще става "с един бутон" ! Честито на всички българи! :)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
julian12
преди 8 години
Обясни на неразумните защо така мислиш или ти беше подсказано от някой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още